Preskoči na glavni sadržaj

Dva hrvatska projekta na 9. CEE Animation Forumu

Među 42 projekta koji će sudjelovati na 9. izdanju CEE Animation Foruma su i dva hrvatska. Forum se odvija online, u dva dijela. Prvi je pitching natjecanje, koje se održava od 26. do 29. travnja, a drugi se održava od 4. do 9. svibnja u sklopu industrijskog programa Međunarodnog festivala animiranog filma Anifilm u Češkoj. 

Od rekordnih 116 prijavljenih projekata iz 27 zemalja, na CEE Animation Forumu sudjelovat će 42 projekta koji su većinom iz Srednje i Istočne Europe. Šest projekata je iz Mađarske, četiri su iz Slovačke, tri iz Češke, Francuske, Nizozemske i Slovenije, dva iz Hrvatske, Njemačke, Litve, Poljske, Španjolske i s Cipra te po jedan iz Bugarske, Irske, Italije, Norveške, Rumunjske, Švicarske i Ukrajine. 

Glavni dio Foruma je pitching natjecanje, koje će se odvijati online, od 26. do 29. travnja. Uz to, ovaj četverodnevni program nudi i niz prezentacija, rasprava, mogućnosti umrežavanja te individualnih sastanaka i razvijanja projekata. Animacijski profesionalci u okviru Foruma mogu steći vještine i znanja od stranih stručnjaka s tog područja, kao i korisne kontakte koji mogu pridonijeti uspjehu njihova animiranog projekta.

Projekti koji će sudjelovati u pitching natjecanju podijeljeni su u pet kategorija. 

U kategoriji dugometražnog filma u fazi razvoja sudjelovat će Veljko Popović i Milivoj Popović s projektom Snovozemlje (Dreamworld). Osim što će ga uz Milivoja Popovića i režirati, Veljko Popović zajedno s Pedrom Riverom razvija i scenarij. Vizuale za film razvija kanadski umjetnik Dave Cooper, poznat po animiranom serijalu Pig Goat Banana Cricket, koji se emitirao na Nickelodeonu. Film se razvija pod okriljem produkcijske kuće Prime Render, a razvoj scenarija sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Na Forumu, u novoj kategoriji Rising Stars, namijenjenoj projektima kratkometražnih studentskih filmova sudjeluje i Kristina Penava s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku s filmom u razvoju The Perfect Gift. Projekt je originalo objavljen kao slikovnica Savršeni dar u nakladništvu osječke Akademije, a iz tiska je izašla u prosincu prošle godine. Priča je to o snažnom i neobičnom prijateljstvu između djevojčice i papagaja. Točkica je usamljena djevojčica koju uvijek uposleni roditelji emocionalno zanemaruju. Kao zamjenu za njihovo odsustvo u životu mlade djevojke, kupuju joj poklone. Jednog dana Točkica od roditelja dobiva vrlo poseban poklon - papagaja koji govori. S vremenom djevojčica i papagaj razvijaju snažno i iskreno prijateljstvo. 

Drugi dio CEE Animation Foruma održava se u sklopu industrijskog programa Međunarodnog festivala animiranog filma Anifilm u Češkoj, koji se odvija od 4. do 9. svibnja. 

CEE Animation Forum je platforma kojoj je cilj predstaviti nove talente i njihov kreativni rad, pomoći im u pronalaženju financijskih sredstava i distribuciji vlastitih projekata, kao i izgradnji trajne mreže proizvođača, kreativaca i međunarodnih predstavnika industrije iz svih segmenata. Riječ je o događanju čija je svrha umrežavanje, širenje i osnaživanje međunarodne suradnje i tržišta. 

Cijeli popis sudionika i više detalja o Forumu možete pronaći na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: vizual CEE Animation Foruma; vizual projekta Snovozemlje; vizual projekta The Perfect Gift

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.