Preskoči na glavni sadržaj

Dum spiro spero najbolji srednjemetražni dokumentarac na 57. Festival dei Popoli

Film Pere Kvesića osvojio je nagradu za najbolji srednjemetražni dokumentarni film na 57. Festival dei Popoli koji se održao u Firenci od 25. studenog do 2. prosinca.

Žiri, koji su sačinjavali Jasmin Bašić (Švicarska), Giovanni Cioni (Belgija/Italija) i Nikolaus Geyrhalter (Austrija), ovako je obrazložio razlog za nagrađivanje filma Pere Kvesića: 'Možda je to dnevnik, pun očajne ironije i sarkazma. Možda je putovanje u sadašnjost, u kuću u kojoj se može živjeti s voljenima do zadnjeg daha. Možda i iznad svega, to je meditacija o vremenu, o smrti - meditacija o stvaranju filma'.

Nakon što je nagrađen na Danima hrvatskog filma, Pulskom filmskom festivalu i Liburnia film festivalu, ovo je četvrta nagrada za Dum spiro spero

U filmu se isprepliće svakidašnjica, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snage i snazi da se s tim gubitkom nosi. Podsjeća nas da svatko od nas umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža. 

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac dobila je Dubina dva mladog beogradskog redatelja Ognjena Glavonića, a za kratkometražni nagrađen je Remains from the Desert njemačkog redatelja Sebastinana Meza.

Potpun popis nagrada možete pronaći ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.