Preskoči na glavni sadržaj

Dum spiro spero nagrađen na Filmskom festivalu u Krakovu

Na 57. izdanju Filmskog festivala u Krakovu, koji se održao od 28. svibnja do 4. lipnja, redatelj Pero Kvesić osvojio je nagradu 'Zlatni rog' za redatelja najboljeg filma. 

Debitantski film Pere Kvesića, Dum spiro spero, prikazan je u međunarodnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova. 'Autora nagrađujemo jer nam je pokazao ljepotu života i ljubavi i kako pronaći snagu da sa vlasititom smrtnošću nosi na šaljiv i dostojanstven način' - ističe žiri u obrazloženju nagrade. U žiriji su bili Paweł Lozinski, redatelj i producent; Cintia Gil, producentica, filmska selektorica i filozofkinja; Miroslav Janek, redatelj i producent; Marek Rozenbaum, producent; i Julia Teihmann, filmska kritičarka.

Redatelju je pripala i novčana nagrada u protuvrijednosti od oko 7 000 eura. Podsjetimo, Kvesićev je film prošle godine proglašen najboljim na Liburnia film festivalu i talijanskom Festival dei Popoli, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand prix. Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Nagradu Vedran Šamanović. Film je nastao u produkciji Factuma te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Također, u natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazana je i Putujuća zemlja Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova, animirani film kojeg je koproducirao hrvatski Bonobostudio. Nagradu 'Zlatni zmaj' za najbolji film u toj kategoriji dobio je redatelj Matteo Gariglio za švicarsko-argentinski film En La Boca.

Filmski festival u Krakovu je jedna od najstarijih europskih priredbi posvećenih dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu. Srž događanja su četiri jednakopravna natjecateljska programa: dokumentarni, kratkometražni, nacionalni poljski program i natjecanje dokumentarnih filmova o glazbi DocFilmMusic. 

Potpun popis nagrada dostupan je na ovoj poveznici.

*Naslovna fotografija Pere Kvesića preuzeta je sa službenih stranica festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.