Preskoči na glavni sadržaj

Dum spiro spero i Putujuća zemlja u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Krakovu

U natjecateljski program 57. izdanja Filmskog festivala u Krakovu, koji se održava od 28. svibnja do 4. lipnja, uvrštena su dva hrvatska filma. Dokumentarni film Dum spiro spero Pere Kvesića i kratkometražni animirani film nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, Putujuća zemlja redateljskog dvojca Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova.

Prvi film književnika i novinara Pere Kvesića, autobiografski dokumentarac ispunjen autorovim promišljanjima o životu i vlastitoj bolesti, uvršten je u međunarodni dokumentarni natjecateljski program. Dum spiro spero je prošle  godine proglašen najboljim filmom na Liburnia film festivalu i talijanskom Festival dei Popoli, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand prix. Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Nagradu Vedran Šamanović.

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma, u Krakovu će se prikazati Putujuća zemlja Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova, animirani film kojeg je koproducirao hrvatski Bonobostudio. Film je na prošlogodišnjem Animafestu proglašen najboljim hrvatskim animiranim filmom.

Dugometražni dokumentarni film u razvoju Krunica od maslinove koštice u režiji Oje Kodar i Ivana Perića, odabran je kao jedan od projekata za sudjelovanje na koprodukcijskom forumu Doc Lab Poland, industrijskom dijelu krakovskog festivala. Riječ je o vodećoj platformi za autore dokumentarnih filmova u Poljskoj u sklopu koje se projekti u svim fazama razvoja predstavljaju pred međunarodnim producentima, distributerima i predstavnicima televizijskih kuća. Više o forumu možete saznati ovdje.

Filmski festival u Krakovu je jedna od najstarijih europskih priredbi posvećenih dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu. Srž događanja su četiri jednakopravna natjecateljska programa: dokumentarni, kratkometražni, nacionalni poljski program i natjecanje dokumentarnih filmova o glazbi DocFilmMusic. Tijekom osam dana festivala gledatelji će moći pogledati oko 250 filmova iz cijelog svijeta i Poljske.

Ostali detalji o festivalu dostupni su na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: kadrovi iz filmova Dum spiro spero i Putujuća zemlja

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.