Preskoči na glavni sadržaj

Drugo izdanje Drive in kulture stiže u Zagreb, Pulu i Osijek

U Zagrebu se od 14. do 16. svibnja 2021. održava drugo izdanje Drive in kulture, događanja koje donosi filmske i glazbene programe za posjetitelje u automobilima, a ove godine program stiže i u Pulu i Osijek. 

Da u krizi nekad nastaju najbolje ideje prošle nam je godine usred sveopćeg lockdowna pokazao kreativni dvojac Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković, osnivači produkcijske kuće SABMARINE. Suočeni s pitanjem ili-ili: povući se i odustati ili naći rješenje za održavanje kulture u vremenu pandemije, odlučuju se na kombinaciju retro štiha i omiljene zabave mladih, oživljujući ideju drive in kina. Formula za savršen provod pod epidemijskim mjerama je otkrivena, a ove godine dva velika platna putuju i u Osijek i Pulu. 

Prvo ovogodišnje događanje Drive in kulture bit će u Zagrebu od 14. do 16. svibnja, na starom mjestu, parkiralištu Hale V iza Tehničkog muzeja. Uz svečano otvorenje i poklon pakete posjetiteljima, filmsko zagrijavanje svake večeri započinje izborom kratkometražnih filmova. U petak na veliko platno stiže prvi igrani hrvatski film na temu pandemije, U šumi, redateljice Sare Grgurić, nagrađen Zlatnim kolicima na 18. ZFF-u.

Ove godine Drive in kultura ugošćuje i pobjedničke filmove s našeg najdugovječnijeg međunarodnog festivala kratkometražnog filma – Tabor Film Festivala, pa će se na programu naći dobitnik taborskog Grand Prixa, portugalski film Nevidljivi junak (Invisivel hero) redateljice Cristèle Alves Meira i taborski pobjednik u domaćoj konkurenciji, Arka autora Natka Stipaničeva.

Izbor dugometražnih filmova donosi sam vrh recentne hrvatske kinematografije. Prve večeri na programu je film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa Dalibora Barića, a domaći igrani filmovi u naredne dvije večeri zajednički naglasak imaju u jakim ženskim likovima čije su životne priče smještene u konzervativni, patrijarhalni ambijent Dalmacije. Na rasporedu su tako Tereza37 u režiji Danila Šerbedžije i maestralnoj izvedbi glavne glumice Lane Barić koja potpisuje i scenarij te Mare redateljice Andree Štake.

Zabava nije potpuna ako ne uključuje glazbu. U petak pjeva Ida Prester, subota je dan za Jana Kinčla, a nedjelja je rezervirana za Jogardea (Pepija).

Sve ostale informacije o programu i ulaznicama pronađite na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.