Preskoči na glavni sadržaj

Drugi dio Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini 2016.

Drugi dio ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini nastavlja se 2. i 3. rujna u Tavankutu i u Subotici. Ovaj dio programa posvećen je djeci, povodom početka nove školske godine, ali i starijim gledateljima koji će se moći družiti i upoznati s brojnim gostima. 

U Donjem Tavankutu, u petak, 2. rujna 2016. na Etno salašu Balažević (Ul. Nikole Tesle br. 16) s početkom u 18 sati bit će prikazan dugometražni igrani film Šegrt Hlapić redatelja Silvija Petranovića

Ekranizacija najpoznatijeg hrvatskog dječjeg romana film za djecu Šegrt Hlapić, u režiji Silvija Petranovića, najgledaniji je hrvatski dječji film od stjecanja nezavisnosti s ukupno 142.797 gledatelja. Film je na Pulskom filmskom festivalu 2014. godine osvojio nagradu publike Zlatna vrata Pule. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Isti je film na programu u Subotici, u subotu, 3. rujna 2016., s početkom u 10 sati u Art kino Lifka (Trg žrtava fašizma 5). Nakon obiju projekcija bit će upriličen razgovor s redateljem Silvijom Petranovićem.

U Donjem Tavankutu, u subotu, 3. rujna 2016. na Etno salašu Balažević (Ul. Nikole Tesle br. 16) s početkom u 20 sati, povodom prve godišnjice smrti glumca Vlatka Dulića, bit će prikazan dugometražni igrani film Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančića u kojem je spomenuti glumac ostvario uvjerljivu ulogu. Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. U toj jezivoj atmosferi, dogodi se misteriozni nestanak starca, pa policajac Filip (Aleksandar Bogdanović) kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava s vlastitim demonima prošlosti.

Film je snimljen u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske i HRT-a, te je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Ovaj triler nastao je prema scenariju književnika Josipa Mlakića, a gledatelje vraća u atmosferu kasnih devedesetih godina. Film je međunarodnu premijeru imao na Festivalu svjetskog filma u Montrealu 2014. godine, a osvojio je pet festivalskih nagrada.

Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini odvija se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba, Art kina Lifka iz Subotice te Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji sa HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta. U okviru međunarodne suradnje i ove se godine program održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.