Preskoči na glavni sadržaj

Druga Noć hrvatskog filma i novih medija održava se u subotu, 6. lipnja u devet gradova

U subotu 6. lipnja  u devet hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Osijek, Pula, Dubrovnik, Sisak, Kutina, Velika Gorica i Hrvatska Kostajnica) i 14 kino dvorana održat će se druga po redu Noć hrvatskog filma i novih medija, na kojoj će biti prikazano više od 150 filmova. Cijeli program, koji traje od 18 sati do 2 sata u noći, tematski je prilagođen svakom pojedinom gradu, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Ovogodišnja Noć hrvatskog filma i novih medija donosi publici hrvatsku premijeru filma Yulia u režiji Jakova i Dominika Sedlara te zagrebačku premijeru filma Sveci splitskog redatelja i scenarista Ivana Perića. Yulia je biografski film o ukrajinskoj političarki Yuliji Timošenko, ikoni Narančaste revolucije, koji donosi 'pogled izbliza' u njen život iza medijskih kulisa, u kojem komentare daju Vaclav Havel i Paolo Coelho dok tekst interpretira Armand Assante. Sveci Ivana Perića su lepršava mediteranska komedija iz splitskog predgrađa s mirisom mora i indie estetikom, uz dašak nostalgije, koja gledatelje vraća u 90-e kada tri nerazdvojna prijatelja pokušavaju sitnim kriminalom spasiti svoju egzistenciju.

Program i ove godine donosi animirane i igrane filmove za djecu, poput Šegrta Hlapića, Čudesne šume, Muhe Zunze, Čarobnjakovog šešira, Vlaka u snijegu, Vuka samotnjaka, Krave na mjesecu, Baltazara, Duha u močvari, Duha babe Ilonke te Izgubljene olovke Fedora Škubonje iz 1960. godine, prikazanog u Veneciji gdje je ovjenčan Zlatnim lavom u kategoriji dječjeg filma.

Na programu su i ostvarenja koja se nema tako često prilike vidjeti na kino platnima, poput 13 digitalno restauriranih filmskih klasika (Kameni horizonti, Posljednji podvig diverzanza Oblaka, Pad Italije, Plavi 9, Carevo novo ruho, Ambasador…), zatim Tko pjeva zlo ne misli, kao i prvi hrvatski zvučni filma Šešir Oktavijana Miletića iz 1937. godine. Tu su i najznačajniji dokumentarci domaće kinematografije, program digitalno restauriranih kratkih filmova Ante Babaje (Ogledalo, Nesporazum, Jury, Ljubav) te jedini hrvatski Oscarom nagrađeni film - Surogat.

Noć hrvatskog filma 2015 from Noc hrvatskog filma on Vimeo.

Zagrepčani će filmove moći gledati na pet različitih lokacija - u Kinu Europa (Velika dvorana i Dvorana Muller), Cineplexxu Centar Kaptol, KIC-u, a tu su i posebni programi u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad te Kinu Gorica u Velikoj Gorici. U Dubrovniku filmovi će se vrtjeti u Kinu Sloboda i Dvorani Visia, u Puli u Kinu Valli, u Splitu u Cineplexxu City Centra One, u Osijeku u Kinu Urania, u Sisku u Domu kulture 'Kristalna kocka vedrine', u Hrvatskom Domu u Hrvatskoj Kostajnici te u Kutini u kinu Moslavina.

Svečano je otvorenje zakazano za 20 sati u Kinu Europa u Zagrebu, a na njemu će posjetitelje glazbenim vremeplovom kroz povijest hrvatske filmske glazbe na koncertu "Melodije velikog ekrana" povesti ansambl Acoustic Project.

Također, u sklopu Noći hrvatskog filma i novih medija ove će se godine, uz moderaciju filmskog kritičara Boška Picule, održato i filmska tribina na kojoj će se raspravljati o financiranju koprodukcija u domaćoj kinematografiji. Na tribini će sudjelovati producent Branko Lustig, redatelj Jakov Sedlar, filmski kritičar Ivan Žaknić, direktor Jadran filma Vinko Grubišić te Sanja Ravlić, bivša umjetnička savjetnica za Filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom u HAVC-u.

Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar – Kitarović. Više informacija o rasporedu projekcija potražite na službenoj stranici manifestacije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.