Preskoči na glavni sadržaj

Noć hrvatskog filma i novih medija

U subotu 14. lipnja na 17 različitih lokacija diljem Hrvatske održava se prva Noć hrvatskog filma i novih medija, na kojoj će biti prikazano više od 250 naslova, od klasika do suvremenih festivalskih uspješnica. Ulaz na sve projekcije je besplatan. 

Na 17 kinoekrana u osam hrvatskih gradova gledatelje očekuje 14 digitalno restauriranih hrvatskih filmskih klasika: Vuk Samotnjak, Breza, Lisinski, U raljama života, Tri Ane, Sjenka slave, Tajna starog tavana, Makedonski dio pakla, Kapetan Mikula Mali, Ljubavna pisma s predumišljajem, Idu dani, Atentat u Sarajevu, Crne ptice, Ciguli Miguli. Prikazat će se i najgledaniji domaći film u povijesti, 'ljubavna komedija s pjevanjem' Tko pjeva zlo ne misli, zatim prvi hrvatski cjelovečernji zvučni film Lisinski iz 1944., kao i noviji igrani filmovi koji su ostvarili uspjehe na domaćim i inozemnim filmskim festivalima. Uz to, na rasporedu su i najznačajnija ostvarenja dokumentarnog i eksperimentalnog hrvatskog filma te najpopularniji animirani i igrani naslovi za najmlađe kao što su Čudesna šuma, Duh u močvari, Koko i duhovi i recentni Duh babe Ilonke.

Filmski program u svim kinodvoranama počinje u 18 sati, a svečano otvaranje manifestacije je u kinu Europa u Zagrebu 20 sati – ulaz na otvaranje je također besplatan. Noć hrvatskog filma i novih medija u Zagrebu se održava na devet lokacija (kino Europa – velika dvorana i dvorana Müller, kino Grič, kino Tuškanac, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Cineplexx Centar Kaptol i Cineplexx City Center one East), a filmovi se prikazuju i u karlovačkom Zorinom domu, pulskom kinu Valli, Kristalnoj kocki vedrine u Sisku, osječkom Cineplexxu, Ružičkinoj kući u Vukovaru, na šetalištu Stari Grad u Požegi te u splitskom Cineplexxu. 

U dvorani Müller kina Europa prikazat će se izbor najzanimljivijih radova u kategoriji Novi mediji, a održat će se i filmska tribina pod nazivom „Hrvatski film između umjetnosti i publike?”, čiji su voditelji filmski kritičar Boško Picula i povjesničar filma Daniel Rafaelić, a gosti redatelji Veljko Bulajić, Lordan Zafranović i Vinko Brešan, filmska kritičarka Diana Nenadić i producent Stanislav Babić.

Osim toga, Noć hrvatskog filma i novih medija u Cineplexx Centar Kaptol premijerno dovodi debitantski dugometražni igrani film Glazbena kutija 19-godišnjeg Brune Mustića, studenta prve godine Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, u kojem glavne uloge igraju Robert Kurbaša, Ana Gruica i Dara Vukić.

Umjetnička voditeljica manifestacije je Irena Škorić, a selektori programa su Borivoj Dovniković – Bordo (animirani film), Branko Ištvančić (dokumentarni film), Željko Sarić (eksperimentalni film) i Leila Topić (novi mediji).

Ovu manifestaciju organizira umjetnička organizacija Noć hrvatskog filma i novih medija, u suradnji s Hrvatskim filmskim arhivom, Jadran filmom, Cineplexxom, Hrvatskim društvom skladatelja, Croatia filmom, Hrvatskim filmskim savezom i Zagreb filmom. 

Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture, Turistička zajednica Grada Zagreba, Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Karlovačka pivovara, Turistička zajednica Grada Požege i Vukovarsko-srijemska županija, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Sve dodatne informacije potražite na službenoj stranici manifestacije, a sve novosti možete pratiti na Facebook stranici.

Naslovne fotografije: Tko pjeva zlo ne misli; Vlak u snijegu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.