Preskoči na glavni sadržaj

Domaćinstvu za početnike Gorana Stolevskog nagrada 'Queer Lion' u Veneciji

Dugometražni igrani film makedonskog redatelja Gorana Stolevskog, Domaćinstvo za početnike (Housekeeping For Beginners) osvojio je nagradu Queer Lion koja se dodijelila u sklopu 80. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Film nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Kinorama, a koproducentica je Ankica Jurić Tilić.

Nagrada Queer Lion, koja se dodjeljuje od 2007. godine, posvećena je najboljem filmu prikazanom u raznim sekcijama venecijanske Mostre, a koji obrađuje LGBT i queer tematiku. Ove godine, u konkurenciji za nagradu Queer Lion bilo je 16 naslova, uključujući i radove Luca Bessona (Dogman) i Bradleyja Coopera (Maestro).

Filmu Domaćinstvo za početnike, žiri nagrade Queer Lion, dodijelio je priznanje zbog "neobičnog i hrabrog prikaza narodnosti, različitosti, rodnog identiteta, ljubavi, prijateljstva i emotivnih afiniteta".

"Queer obitelji nisu budućnost, one su sadašnjost," rekao je redatelj Goran Stolevski prilikom preuzimanja nagrade na svečanosti održanoj u petak,  8. rujna, zahvalivši se venecijanskoj publici na izrazito toplom i emotivnom prijemu njegova filma. 

Domaćinstvo za početnike je priča koja istražuje univerzalne istine o obitelji, kako one u koju smo rođeni, tako i onih koje sami stvorimo. Dita nikada nije htjela biti majka, ali okolnosti je prisile da odgaja dvije kćeri svoje djevojke, malenu neposlušnu Miju i buntovnu tinejdžericu Vanesu. Dok se borba karaktera rasplamsava, njih tri kroz sukobe postaju neobična obitelj koja je prisiljena izboriti se da ostane zajedno.

Scenarij za film potpisuje sam redatelj, koji je film i montirao. Direktor fotografije je Naum Doksevski

Osim producentice Ankice Jurić Tilić, od hrvatske ekipe na filmu su radili i skladatelji Alen Sinkauz Nenad Sinkauz, a jednu od glavnih uloga nosi i glumac Vladimir Tintor.

Ostale glavne uloge nose priznate rumunjske glumice Anamaria Marinca Alina Șerban, uz makedonske glumce Samsona Selima, Miu Mustafa, Dzadu Selim, Saru Klimosku te Ajshu Useini i Rozafu Celaj iz Kosova.

Domaćinstvo za početnike je koprodukcija Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Poljske i Kosova. 

Proizvodnju su podržali Filmska agencija Sjeverne Makedonije, Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije i Centar za kinematografiju Kosova. 

Film se na festivalu u Veneciji prikazivao u sklopu programa Horizonti (Orizzonti). 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.