Preskoči na glavni sadržaj

Domaćinstvo za početnike Gorana Stolevskog u službenoj konkurenciji 80. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji

Dugometražni igrani film makedonskog redatelja Gorana Stolevskog, Domaćinstvo za početnike (Housekeeping For Beginners) imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Horizonti (Orizzonti) 80. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Film nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Kinorama, a producentica je Ankica Jurić Tilić. Venecijanska Mostra odvija se od 30. kolovoza do 9. rujna. 

"Premijera na Venecijanskom filmskom festivalu mi je san doslovce od kada sam imao 12 godina," izjavio je Goran Stolevski. "Ne mogu biti sretniji što ću na ovogodišnjem izdanju predstaviti Domaćinstvo za početnike, to djelo ljubavi koju sam dijelio s briljantnim glumcima i ekipom iz gotovo svakog kuta Balkana. Presretan sam što dovršen film odražava beskonačno veselje, divlju energiju i duboku povezanost koja je ispunjavala svaki pojedini dan na setu. Svi se jako veselimo podijeliti naš film sa svijetom," dodaje redatelj. 

Domaćinstvo za početnike je priča koja istražuje univerzalne istine o obitelji, kako one u koju smo rođeni, tako i onih koje sami stvorimo. Dita nikada nije htjela biti majka, ali okolnosti je prisile da odgaja dvije kćeri svoje djevojke, malenu neposlušnu Miju i buntovnu tinejdžericu Vanesu. Dok se borba karaktera rasplamsava, njih tri kroz sukobe postaju neobična obitelj koja je prisiljena izboriti se da ostane zajedno.

Scenarij za film potpisuje sam redatelj, koji je film i montirao. Direktor fotografije je Naum Doksevski

Osim producentice Ankice Jurić Tilić, od hrvatske ekipe na filmu su radili i skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, a jednu od glavnih uloga nosi i glumac Vladimir Tintor.

Ostale glavne uloge nose priznate rumunjske glumice Anamaria Marinca i Alina Șerban, uz makedonske glumce Samsona Selima, Miu Mustafa, Dzadu Selim, Saru Klimosku te Ajshu Useini i Rozafu Celaj iz Kosova.

Domaćinstvo za početnike je koprodukcija Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Poljske i Kosova. Producenti filma su Marija Dimitrova, Klaudia Śmieja-Rostworowska, Ankica Jurić Tilić, Beata Rzeźniczek, Milan Stojanović i Blerta Basholli, koproducenti su Kristina Börjeson, Jonas Kellagher, Kristina Ceyton, Sam Jennings, a izvršni producenti Tim Headington, Lia Buman, Ana Leocha, Marcin Łuczaj i Jan Naszewski. Film su producirali List Production, Madants, Kinorama, Sense Production i Industria Film, u koprodukciji s Film i Västom, Common Ground Picturesom, Causeway Filmsom i u partnerstvu s Tangom, New Europe Film Salesom i Adelaide Film Festivalom. Međunarodni prodajni agent je New Europe Film Sales.

Proizvodnju su podržali Filmska agencija Sjeverne Makedonije, Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije i Centar za kinematografiju Kosova. 

Goran Stolevski je rođen i odrastao u Makedoniji, a u Australiju se preselio kao tinejdžer. Njegova filmografija uključuje nagrađivane dugometražne filmove You Won't Be Alone, čija je premijera bila u službenom natjecateljskom programu Sundance Film Festivala 2022. i Of an Age, filma koji je otvorio Međunarodni filmski festival u Melbourneu 2022. Oba su filma međunarodno distribuirali Focus Features i Universal.

Prije dugometražnih filmova, snimio je dvadeset pet kratkih igranih filmova koji su prikazani na više od 200 festivala diljem svijeta. Njegov kratki igrani film Would You Look at Her osvojio je Nagradu žirija za najbolji međunarodni kratki film 2018. godine na Sundance Film Festivalu i bio odabran za Criterion Channel.

Program Horizonti, u sklopu kojeg će Domaćinstvo za početnike imati svjetsku premijeru, dio je službene selekcije venecijanske Mostre, uz glavno natjecanje čiji su filmovi u konkurenciji za Zlatnog lava. Program je posvećen autorima čiji filmovi predstavljaju nove trendove u izražavanju i estetici međunarodne kinematografije. 

Ovogodišnje, 80. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji održava se od 30. kolovoza do 9. rujna. Riječ je, uz festivale u Cannesu i Berlinu, o jednoj od najvažnijih i najstarijih filmskih manifestacija na svijetu. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.