Preskoči na glavni sadržaj

Domaći naslovi nagrađeni na 8. Prifestu 

Na netom završenom Međunarodnom prištinskom filmskom festivalu Prifest Tihana Lazović nagrađena je nagradom za najbolju glumicu u filmu Zvizdan Dalibora Matanića, a nagrade su odnijele i tri manjinske koprodukcije: Dobra žena Mirjane Karanović proglašena je najboljim filmom, Assen Blatechki odnio je nagradu za najboljeg glumca u filmu Sudilište dok je Naša svakodnevna priča redateljice Ines Tanović osvojila nagradu publike. 

Svi navedeni filmovi prikazani su u sklopu natjecateljskog programa filmova iz balkanskih zemalja Honey and Blood (Med i krv). Tihani Lazović ovo je je ovo četvrta nagrada koju je dobila za Zvizdan – osim Zlatnom Arenom, nagrađena je kao najbolja glumica i na festivalima u Njemačkoj i Kanadi. Osim na Prifestu, isti je film nedavno dobio još jedno priznaje – direktora fotografije Marka Brdara nagradila je Udruga filmskih snimatelja Slovenije (ZFS) za vizualno ostvarenje i doprinos filmu Zvizdan. Film je nepunu godinu nakon svjetske premijere u Cannesu prikazan na osamdeset međunarodnih festivala i nagrađen s ukupno dvadeset i pet nagrada. 

Inače, na 8. Prifestu u raznim natjecateljskim i nenatjecateljskim programima prikazalo se šest domaćih naslova: Zvizdan u režiji Dalibora Matanića (producent Kinorama), manjinske koprodukcije Dobra žena Mirjane Karanović (hrvatski koproducent Nukleus film), Naša svakodnevna priča Ines Tanović (hrvatski koproducent Spiritus movens), film Stephana Komandareva Sudilište (hrvatski koproducent Propeler Film), te Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa u režiji Nikole Vukčevića (hrvatski koproducent Embrio Production) dok se u nenatjecateljskom programu PriDocs prikazao nagrađivani dokumentarni film Lijepo mi je s tobom, znaš u režiji Eve Kraljević (produkcija Hulahop). 

Nagradu za najbolje filmsko ostvarenje u Europskom programu odnio je film Ovnovi (Rams) redatelja Grímura Hákonarsona

Međunarodni prištinski filmski festival PriFest ove se godine u glavnom gradu Kosova održao od 22. do 29. travnja, a sve ostale datelje potražite na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.