Preskoči na glavni sadržaj

Domaći naslovi nagrađeni na 17. DokuFestu

Redatelj Josip Lukić za svoj je film Majči dobio nagradu za najboljeg novog filmaša s Balkana, a posebno priznanje, svaki u svojoj kategoriji, dobili su filmovi Dom boraca Ivana Ramljaka i grčko-hrvatska koprodukcija Treća vrsta u režiji Yorgosa Zoisa (hrvatski koproducent je Nukleus film). Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest ove se godine u Prizrenu održao od 3. do 11. kolovoza. 

Žiri u sastavu Goran Dević (redatelj, Hrvatska), Marina D. Richter (novinarka i filmska kritičarka, Srbija) i Tara Judah (selektorica, UK) redatelja Josipa Lukića i njegov dokumentarni film Majči, prikazan u natjecateljskom programu Balkan Dox, nagradili su zbog 'jedinstvenog osjećaja intime i otvorenosti spram teme kao i zbog nevjerojatne sposobnosti da napravi portret člana obitelji koji istražuje osobna i politička sjecišta - od feminizma do nacionalnog identiteta'. Majči je, naime, rijetko odvažan test bliskosti i obiteljske prošlosti koji se odbija zaustaviti na već viđenim i unaprijed ponuđenim rješenjima.

'Želimo priznati talent koji ne samo da vraća povijest, već duboko rezonira s današnjicom. Posebno priznanje filmu odlučili smo dodijeliti zbog njegove besprijekorne tehnike te izvrsnog kadriranja, upotrebe boje kao i nježne ruke koja se očituje gledanjem preko ramena ljudi i hvatanjem njihovog osjećaja melankoličnosti i nostalgije.' - tim je riječima isti žiri obrazložio posebno priznanje dodijeljeno dokumentarnom filmu Dom boraca Ivana Ramljaka, priču o 'Domu boraca narodnooslobodilačkog rata i omladine Jugoslavije' u Kumrovcu, koji se prikazao u isoj sekciji. 

Manjinska koprodukcija Treća vrsta u režiji Yorgosa Zoisa (hrvatski koproducent je Nukleus film) prikazana je u natjecateljskom međunarodnom programu kratkometražnih filmova. Posebno priznanje žirija u sastavu Pamela Pianezza (fotografkinja, selektorica, Francuska), Ina Pira (Vimeo, SAD) i Ali Asgari (redatelj, Iran) film je dobio zbog 'odvažne kreativnosti u prikazu goruće teme migracije'. 

Ove se godine na DokuFestu prikazalo ukupno 16 hrvatskih filmova u dva natjecateljska i tri nenatjecateljska programa. Riječ je o najvećem filmskom festivalu na Kosovu koji se posljednjih godina istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji.

Više detalja i cjelovit popis nagrađenih filmova potražite na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.