Preskoči na glavni sadržaj

Domaći naslovi na Međunarodnom filmskom festivalu u Seattleu

Na 42. međunarodnom filmskom festivalu u Seattleu, koji se održava od 19. svibnja do 12. lipnja, prikazat će se višestruko nagrađivani dugometražni igrani filmovi Zvizdan Dalibora Matanića, islandsko-dansko-hrvatski Vrapci redatelja Rúnara Rúnarssona i kratkometražni 'europski Oscarovac' Piknik Jure Pavlovića. 

Zvizdan se prikazuje u programu Ark Lodge Screenings, a Vrapci u programu Open My Eyes. 

Zvizdan je u godinu dana nakon svjetske premijere u Cannesu prikazan na osamdeset međunarodnih festivala i nagrađen s ukupno dvadeset i pet nagrada. Glavne uloge odigrali su Tihana Lazović i Goran Marković, Matanić potpisuje i scenarij, a film je proizvela Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom i SEE Film Pro.

Scenarij i režiju višestruko nagrađivaog filma Vrapci potpisuje Rúnar Rúnarsson, a produkciju Nimbus Film i Nimbus Island u koprodukciji s islandskim Pegasus Pictures i hrvatskom MP filmskom produkcijom. Jednu od uloga u filmu igra Rade Šerbedžija. Film govori o 16-godišnjem Ariju koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. 

Kratkometražni igrani film Piknik prikazuje se u sklopu programa Coming of Age. Jure Pavlović uz režiju zajedno s Džejnom Avdić potpisuje i scenarij filma, za kameru je bio zadužen Almmir Fakić, za montažu Dragan Von Petrovic, uloge nose Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić, a producenti su Luka Venturin i Jure Pavlović iz Sekvence. 

Svi filmovi sufinancirani su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Osnovan 1976. godine, Međunarodni festival u Seattleu spada među deset najcjenjenijih sjevernoameričkih filmskih festivala na kojem se godišnje prikaže preko tristotinjak naslova. Više detalja o ovogodišnjem izdanju pronađite na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.