Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni filmovi Tomislava Žaje na međunarodnim festivalima

Srednjometražni dokumentarni film Tomislava Žaje Ivanova igra ovih se dana prikazuje na online izdanju Međunarodnog filmskog festivala u San Pedru u Kaliforniji, a njegov prethodni dokumentarni film, dugometražni Susjedi, nedavno je osvojio svoju 12. nagradu, na online izdanju festivala Aesthetica koji se inače odvija u Yorku u Engleskoj. Osim toga, Ivanova igra jedan je od tri hrvatska naslova uvrštena u katalog filmskog sajma Docs for Sale Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu. 

Ivanova igra ovih se dana prikazuje u sklopu 9. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u San Pedru, putem festivalske online platforme. Festival se u cijelosti odvija virtualno od 5. do 12. studenog. Film Tomislava Žaje ljetos je osvojio i nagradu za najbolji sportski dokumentarni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Austriji, a do sada je prikazan na desetak međunarodnih i domaćih manifestacija poput Paris Play Film Festivala, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Interdoc, Međunarodnog filmskog festivala Athens Marathon, SEEfest – Filmskog festivala jugoistočne Europe, Liburnia Film Festivala, Danima hrvatskog filma, Međunarodnog filmskog festivala Garden Route i drugima. Film će se u prosincu prikazati i na online izdanju Međunarodnog filmskog festivala Diorama koji se inače održava u New Delhiju te na online izdanju Festivala filmova istočne Europe, na kojem je nominiran za najbolji dokumentarni film i za najboljeg redatelja dokumentarnog filma.

Ivanova igra priča je o životu jednog od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, Ivanu Gudelju. Film prikazuje nagli uspon i naprasni prekid njegove karijere. Pobijedivši tešku bolest, Ivan je nadvladao sve životne nedaće koje su ga snašle i konačno preokrenuo rezultat u naizgled izgubljenoj utakmici. 

Osim što je film režirao, Tomislav Žaja potpisuje i scenarij te produkciju. Filmsku ekipu još čine i direktor fotografije Jasenko Rasol, montažer Vanja Siruček, skladatelj i dizajner zvuka Vjeran Šalamon, tonski snimatelj Hrvoje RadnićJurica Goričanec koji je zaslužan za zračne snimke te kolorist Tomislav Stojanović.

Film Ivanova igra nastajao je tri godine i sniman je na prostorima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BIH, a nastao je u produkciji Gral Filma, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i UEFA-e. 

Žajin prethodni dokumentarni rad, dugometražni film Susjedi, nedavno je osvojio svoju 12. nagradu i to na Festivalu kratkometražnog filma Aesthetica, na kojem je proglašen najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom. Festival se inače odvija u engleskom Yorku, a ove godine se program u cijelosti preselio online i traje od 3. do 30. studenog. 

Film Susjedi svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju ZagrebDoxa, na kojem je osvojio nagradu publike za najbolji film, a od tada je prikazan na 36 međunarodnih festivala. Priznanjima se, između ostalog, 'okrunio' i na SEEfestu, Danima hrvatskog filma, Liburnia Film Festivalu, Međunarodnom filmskom festivalu I Will Tell, filmskom festivalu u Veroni i drugima. 

Hrvatski filmovi i filmaši na industrijskom dijelu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA 2020. 

Film Ivanova igra Tomislava Žaje trenutno je dostupan potencijalnim kupcima, distributerima i selektorima festivala na online katalogu filmskog sajma Docs for Sale, uz dugometražne dokumentarne filmove Kuća Male Zvijezde Slađane Lučić i producentice Tamare Babun (Wolfgang&Dolly) te Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić, nastao u produkciji kuće Marinis Media. Cijeli katalog možete pregledati ovdje

Osim filmskog sajma Docs for Sale, u industrijskom dijelu prestižnog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (18. studenog do 6. prosinca), odvija se i edukativni program IDFA Academy za obuku mladih filmaša, na kojem će sudjelovati i hrvatska producentica Mirta Puhlovski. Popis svih sudionika dostupan je ovdje

Na IDFA Forumu pak, sudjeluju još dvije hrvatske filmašice: producentice Tamara Babun i Vanja Jambrović

Naslovne fotografije: scene iz filmova Ivanova igra; Susjedi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.