Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni film Tijelo od 27. travnja u kinima

Tijelo, dugometražni dokumentarni film redateljice Petre Seliškar, intimno istraživanje nesvakidašnjeg života i slojevitog unutarnjeg svijeta žene koja se bori protiv niza rijetkih autoimunih bolesti, nakon premijere na ZagrebDoxu, od 27. travnja u distribuciji Restart Labela stiže u kina. 

Prve projekcije održat će se 27. i 28. travnja u Dokukinu KIC u Zagrebu, a slijedit će projekcije u Varaždinu, Puli, Rijeci, Zaboku, Splitu i Šibeniku.

Film u slovensko-hrvatsko-makedonskoj koprodukciji nastajao je punih dvadeset godina unutar kojih je autorica Petra Seliškar pratila neobičan život njene bliske prijateljice Urške, koja se bori protiv rijetkih autoimunih bolesti. Nekoć manekenka, a danas profesionalna pijanistica, Urška se suočava s nesvakidašnjim izazovima, ali nikada ne gubi svoj neukrotivi duh.

Oporavljajući se od vaskulitisa – bolesti središnjeg živčanog sustava – morala je naučiti govoriti, hodati, upoznati sebe, prepoznati okolinu i kćer te ponovno prihvatiti, razumjeti i voljeti svoje tijelo koje je – činilo joj se – želi uništiti. Baš kada joj se život počeo vraćati u normalu, Uršku je zadesila nova bolest, mnogo misterioznija i podmuklija od prve.

Tijelo spaja intimne razgovore, osobne arhive i kreativnu slikovnost, propitujući tajne ljudskog tijela i moć umjetnosti i prijateljstva, na burnom putu ozdravljenja i prihvaćanja sebe. Film je nastao u koprodukciji Slovenije (produkcija Petra Pan Film), Hrvatske (produkcija Wolfgang & Dolly) i Sjeverne Makedonije (Petra Pan Film).

Film je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala, na Festivalu Slovenskog filma Portorož 2023 ovjenčan je nagradom Vesna za najbolji dugometražni dokumentarni film, dok je hrvatska premijera održana na netom završenom ZagrebDoxu.

Film Tijelo u nezavisna kina diljem Hrvatske kreće u distribuciji Restart Labela: projekcije filma održat će se 27. i 28. travnja te 11. svibnja u zagrebačkom Dokukinu KIC, 27. travnja u Varaždinu (kino Gaj), 8. svibnja u Zaboku, 9. svibnja u Puli (kino Valli), 21. svibnja u Rijeci (Art kino Croatia), 14., 16. i 17. svibnja u Splitu (Kinoteka Zlatna vrata), te 18. svibnja u Šibeniku.  

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.