Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarci Posljednja ambulantna kola Sofije i Blokada nagrađeni u Jihlavi

Dokumentarni film Posljednja ambulantna kola Sofije u režiji Iliana Meteva osvojio je nagradu Silver Eye za najbolji dugometražni dokumentarac, glavnu nagradu dodjeljenu u okviru sajma East Silver na 16. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi. Dokumentarni film Blokada Igora Bezinovića osvojio je u Jihlavi Posebno priznanje u kategoriji najboljeg istočnoeuropskog i srednjoeuropskog filma.

Francis Kandel s francuske televizije Canal Plus obrazložio je odluku žirija riječima: Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarac dodjeljena je filmu koji primjenjuje kreativni i lucidni filmski pristup i na jedinstven način odražava probleme društva, upoznaje nas s troje nevjerojatnih protagonista te nas u vrlo smjelom stilu 'cinema verite'' suočava sa svakodnevnim ljudskim dramama. Nagradu dodjeljujemo nezaboravnom, snažnom filmu Posljednja ambulantna kola Sofije redatelja Iliana Meteva i producenta Siniše Juričića.

Bugarsko-hrvatsko-njemački dokumentarac Posljednja ambulantna kola Sofije (Nukleus film) premijerno je prikazan na međunarodnom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio France 4 Visionary Award na Tjednu kritike, a osvojio je i Grand prix za najbolji dokumentarni film trajanja iznad 30 minuta na 47. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma.

Žiri natjecateljskog programa dokumentaraca iz Istočne i Srednje Europe Between the Seas u sastavu: Jeremy Orlebar, Mohammadreza Farzad, Tomáš Hrubý i Ted Grouya dodijelio je Posebno priznanje filmu Blokada Igora Bezinovića nastalom u produkciji Factuma i Restarta. 

Najboljim filmom u toj kategoriji proglašen je Mirage (Velika Britanija, Srbija) redatelja Srđana Keče, a nagradu Opus Bonum za najbolji dokumentarac Međunarodnog festivala u Jihlavi osvojio je japansko-američki film Kuichisan redateljice Maiko Endo. Blokada je filmski prikaz najmasovnijeg, najdužeg i politički najznačajnijeg studentskog prosvjeda na ovim prostorima. Popis svih nagrađenih filmova nalazi se ovdje.

Jihlava IDFF, najveći festival dokumentarnog filma u Srednjoj i Istočnoj Europi održavao se od 23. do 28. listopada 2012.

Naslovna fotografija: Posljednja ambulantna kola Sofije; Blokada

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.