Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završio 5. Međunarodni festival arheološkog filma

Na dvodnevnom festivalu u službenom programu prikazano je 11 dokumentarnih filmova arheološke tematike iz 8 zemalja. Caveirac – ponovno pronađeni dvorac francuskog redatelja Henri-Louisa Poiriera proglašen je najboljim filmom festivala u Splitu. Nagrade su dodijeljene u petak, 9. studenog u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. 

Caveirac – ponovno pronađeni dvorac francuskog redatelja Henri-Louisa Poiriera je, prema sudu stručnog povjerenstva, najbolji film 5. Međunarodnog festivala arheološkog filma završenog u petak 9. studenog, u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Film je nastao u sklopu projekta revalorizacije i obnove baroknog dvorca u Caveiracu. Gradonačelnik tog francuskog gradića od Poiriera je naručio film koji će 'ispričati priču o baroknom dvorcu u središtu mjesta ali i stvoriti osjećaj povezanosti između mještana i naslijeđene zaboravljene baštine.' 

Drugonagrađeni je francuski film Vino rimskog Lungdunuma Davida Geoffroyja, priča o arheološkom lokalitetu Lungdunum, u kojemu se isprepliću fikcija i dokumentarna građa, dok je treća nagrada pripala francuskom dokumentarcu Tajanstveni srednjovjekovni vulkan Pascala Guérina koji govori o znanstvenoj potrazi za lokacijom vulkana koji je u 13. stoljeću proizveo najveću erupciju u posljednje dvije tisuće godina. 

Posebno priznanje stručnog povjerenstva dobio je još jedan francuski film - Oko i kamen: oftalmologija drevnog Rima, redatelja Marcela Dalaisea, kao 'velika i složena priča o malom arheološkom nalazu.'

Najbolji film 5. međunarodnog festivala arheološkog filma prema glasovima splitske publike je Tajanstveni srednjovjekovni vulkan Pascala Guérina

Festivalske nagrade su replika skulpture Vaska Lipovca 'Hrvatski kralj', čiji se original čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a nagrađenima su ih uručili dr.sc. Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, domaćina festivala, Tina Čurković, predstavnica TZ Grada Splita, Ivana Svedružić-Šeparović, pročelnica Službe za odjele Hrvatskog restauratorskog zavoda izvan Zagreba i Diana Nenadić predsjednica stručnog povjerenstva, koja je uručila posebnu nagradu.

Nagrađeni redatelji koji su prisustvovali ovogodišnjem izdanju MFAF-a, Marcel Dalaise i Henri-Louis Poirier, osobno su preuzeli dodijeljene im nagrade. 

Stručno povjerenstvo koje je odlučilo o nagrađenim filmovima činili su filmska kritičarka Diana Nenadić, Memi Spyratou, direktorica atenskog Festivala AGON, dr. sc. Ana Azinović Bebek, pomoćnica ravnateljice za arheološku baštinu u Hrvatskom restauratorskom zavodu, dr. sc. Maja Petrinec, muzejska i znanstvena savjetnica u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika i dr. sc. Marc Azéma, arheolog, redatelj, i direktor Arheoloških susreta Narbonske Galije.

Na dvodnevnom festivalu u službenom programu prikazano je 11 dokumentarnih filmova arheološke tematike iz 8 zemalja: Armenije, Francuske, Hrvatske, Irana, Jordana, Poljske, Španjolske i Turske.

MFAF se održava bijenalno pa će se sljedeći, šesti po redu, održati 2020. godine. 

Naslovne fotografije: dodjela nagrada 5. Međunarodnog festivala arheološkog filma

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.