Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završeno 4. izdanje Revija UMAS

Natjecateljska revija studentskog kratkog filma Umjetničke akademije u Splitu Revija UMAS 2022, koja se održala u ponedjeljak. 28. studenog u splitskoj kinoteci Zlatna vrata, pobudila je nezapamćen interes splitske publike. Program ovogodišnje Revije će, stoga, biti ponovljen sredinom siječnja iduće godine. 

Po prvi put je glavnu nagradu žirija odnio film s prve godine BA studija – Incubus, redatelja Tomislava Miletića Rottolonija, a nagradu publike osvojio je film Priroda i društvo, redatelja Julia Jurage.

"Autor se na promišljen način bavi zahtjevnom i osjetljivom temom isporučivši suvereno režiran film prožet intenzivnom unutarnjom energijom, odnosno sekvencama zanimljivog vizualnog stila i jednako sugestivnih auditivnih rješenja," glasi osvrt žirija na Incubus, a članovi žirija su bili umjetnički direktor Kino Mediterana i FMFS-a Alen Munitić, filmski kritičar Dalmatinskog portala i radijske emisije Filmoskop Miro Nikolić te bivša studentica UMAS-a Lucija Bosančić koja je s filmom Jugo osvojila nagradu publike Revije UMAS 2020.

"Nakon što su mi se jučerašnji dojmovi slegli, još uvijek sam uzbuđen i počašćen glavnom nagradom žirija za moj film Incubus. Iskreno, nisam to očekivao, ali mi je drago što je žiri prepoznao moj rad. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali o ovom projektu, jer je to zajednički uspjeh, a posebno asistentici režije Sari Todorović, koja je moja kolegica s godine, mentoru montaže profesoru Goranu Čači i glavnoj glumici Katarini Lekić, koja studira glumu na četvrtoj godini Akademije.

Posebno sam zahvalan organizatoru manifestacije profesoru Dinku Božaniću bez čije ideje i truda se ne bi realizirala Revija. Želim naglasiti da je svim studentima ovo jako važan događaj jer nam omogućava da pokažemo sve ono što tijekom godine učimo. Ovaj uspjeh je vjetar u leđa svima nama koji smo bili angažirani na realizaciji filma. Ujedno nam je i obveza da se nastavimo dokazivati u narednom periodu. Čestitam svima čiji su filmovi selektirani, kao i osvajaču nagrade publike Juliu Juragi," izjavio je Tomislav Miletić Rottoloni.

"Prije svega bio sam ugodno iznenađen odazivom gledatelja kojeg ovi filmovi bez lažne skromnosti i zaslužuju. Drago mi je naposlijetku da je film zainteresirao i nasmijao publiku. Film Priroda i društvo uz ovaj poticaj nastavlja dalje tražiti svoj put u društvu, ali i kod kritike, jer je takva priroda stvari. Hvala svima još jednom. Drugom prigodom dođite na vrijeme ako želite pogledati naše filmove," rekao je Julio Juraga.

Organizator manifestacije Božanić iskoristio je priliku da se zahvali Gradu Splitu i Vijeću u kulturi za film i medijsku djelatnost koji su prepoznalli ovaj projekt i Kinoteci na sjajnoj suradnji i gostoprimstvu.

"Kako je jedan od ciljeva Revije UMAS povezivanje naših odsjeka, važno je istaknuti profesora kiparstva Roberta Jozića i njegove studente treće godine koji su izradili nagrade Revije, a to su Matea Katić, Filip Glaurdić i Roko Jelača, dok je vizualni identitet Revije UMAS 2022 realizirala studentica treće godine odsjeka Dizajn vizualnih komunikacija Marcela Simić," nadodao je Božanić.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.