Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završeno 16. izdanje DOKUarta

Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara bjelovarska publika izabrala je kao najbolji film 16. izdanja DOKUart festivala dokumentarnog filma. Glavnu nagradu Žiri mladih koji je bio sastavljen od šest učenika bjelovarske gimnazije dodijelio je pak nizozemskom filmu Derišta.

Emotivni dokumentarni putopis svjetskih putnika iz Zagreba u kojem su donijeli 33 priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima sa svih strana svijeta prikazan je odmah na otvaranju festivala, no do kraja ga niti jedan film nije uspio dostići. Vrlo blizu je bio Agent krtica Čileanke Maite Alberdi koji je ove godine zaslužio nominaciju za Oscara za najbolji dokumentarni film. Netipični špijun odnosno 83-godišnji Sergio koji je silom prilika postao tajni agent u staračkom domu također se zavukao pod kožu bjelovarskoj publici koja mu je svojim glasovima dodijelila drugo mjesto. Treće i četvrto mjesto pripala su dvama kratkim filmovima, Šatoru 113, Idomeni Švicarca Henrija Marbachera te Zlatnoj dugmadi Rusa Alekseja Jevstignjejeva.

Zlatna dugmad bio je i jedan od četiri kratka filma prikazanih posljednje festivalske večeri u kinodvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru. Prikazani su i Bashkimi United Švicarca Lassea Lindera, Mir naše gospe Crnogorca Vladimira Perovića te J...no posvojena Norvežanke Nore Nivedite Tvedt. Upravo tom filmu je Žiri mladih dodijelo posebno priznanje, a kad već u Bjelovar nije uspjela stići sama autorica, nagradu je preuzeo veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, Haakon Blankenborg.

Glavnu nagradu Žiri mladih koji je bio sastavljen od šest učenika bjelovarske gimnazije dodijelio je pak nizozemskom filmu Derišta.

Ukupno je u sedam dana festivala prikazano 13 filmova od čega čak šest hrvatskih premijera, a bjelovarska publika je proteklog tjedna mogla uživati u presjeku najboljeg od najboljeg svjetske dokumentaristike koji je izabrala selektorica Rada Šešić. I ove godine u Bjelovaru prikazani su filmovi sa svih strana svijeta, održano je predavanje za srednjoškolce, autori dokumentarnih filmova stigli su u Bjelovar kako bi predstavili svoja djela. Posljednje večeri festivala u Bjelovar je stigla i mlada hrvatska redateljica Dalija Dozet kako bi predstavila film u nastajanju Lekcije mog tate.

Paralelno sa 16. izdanjem festivala dokumentarnog filma, održan je i 14. Mali DOKUart odnosno festival školskog filmskog stvaralaštva. Od 40 pristiglih filmova, sedam ih je završilo u finalu, a u žestokoj konkurenciju glavnu Grand Prix nagradu osvojio je film Ne vidim kraj filmske družine OŠ Strahoninec iz Čakovca. Prva nagrada pripala je Lani Strman i Filmskoj sekciji OŠ oca Petra Perice iz Makarske s filmom Volontiranje.

Druga nagrada pripala je Filmskoj grupi Kašići OŠ Bartola Kašića iz Zagreba s filmom Dnevnik sedmaša, dok je treće mjesto pripalo filmu Ruke Filmske grupe OŠ Sveti Petar Orehovec. Članice prosudbene komisije bile su Ana Đordić, Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić, a u sklopu Malog DOKUarta održana je i radionica dokumentarnog filma za učenike bjelovarskih škola koju su vodili Đuro Gavran i Damjan Nenadić. U tjedan dana radionice polaznici radionice snimili su kratki dokumentarni film 29/9 u kojem su se pozabavili tragičnim događajem iz moderne bjelovarske povijesti odnosno eksplozijom Barutane 1991. godine.

Za kraj, DOKUart je 25. rujna otputovao u goste, točnije u Kapelu i Rovišće. U 20 sati u Kulturnom centru u Rovišću te u Društvenom domu u Kapeli prikazao će se dokumentarac Dream Team babe Lejle Zvizdić, film o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini pa i šire. Ovaj bend ima šest članica koje zajedno imaju 450 godina, a svejedno publiku privlače nevjerojatnom energijom, radošću i veseljem.

Naslovne fotografije: norveški veleposlanik Haakon Blankenborg prima nagradu u ime redateljice Nore Nivedite Tvedt; filmska grupa OŠ Strahoninec 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.