Preskoči na glavni sadržaj

Završio je 17. festival 25 FPS

17. festival 25 FPS završio je u nedjelju, 26. rujna, ceremonijom dodjele nagrada u Kinu SC. 

Nakon četiri festivalska dana i 27 filmova u međunarodnom natjecateljskom programu, festivalski žiriji i publika nagradili su sljedeće filmove:

 Grand Prix Velikog Žirija  

Katrin Mundt: Kanjon, r. Zachary Epcar
"Ondje gdje sve kao da se događa na površini, ovaj nas film odvodi duboko u infrastrukturu žudnje na kojoj je izgrađena naša sadašnjost. Ondje ljudi i predmeti postoje u zazornom stanju međuovisnosti, međusobno se dodirujući, prodirući i oživljavajući. Ondje gdje je posjedovanje samo drugo ime za proživljeni gubitak, za prazninu koju za sobom ostavljamo kada odlazimo dalje. Zadovoljstvo mi je dodijeliti Grand Prix filmu Kanjon Zacharyja Epcara."

Ivan Marušić Klif: Obličje bez činjenice, r. Mary Helena Clark 
"Psihodelična salama, suptilne promjene svjetla, plavi filter, noćna kamera, protok vremena, propadanje i život.... Film koji me privukao upotrebom naizgled nespojivih tehnika snimanja i neočekivanim motivima koji su ipak spojeni sa izuzetnom suptilnošću i ritmom. Osjetio sam snažnu unutarnju logiku koja mi je bila kriptična ali je nisam imao potrebu dešifrirati. Prepustio sam se i ušao u intiman privatni prostor Mary Helena Clark."

Pia Borg: Mjesto prolaznosti, r. Sofía Petersen, Shaun Finneran
"Ovaj film mi je šaptao na uho. U svijetu opsjednutom vidljivošću, visokom rezolucijom i savršenim prikazom, ovaj nas film traži da se primaknemo, usredotočimo i zamislimo ono čega nema, ono što je nestalo. Razvijajući slike starinskim alkemijskim procesom autori su stvorili dirljiv prolaz našeg vremena, sugerirajući naš kolektivni gubitak pamćenja, žalovanje i nostalgiju. Zadovoljstvo mi je dodijeliti nagradu filmu Mjesto prolaznosti Shauna Finnerana i Sofije Peterson."

 Nagrada žirija kritike (Patrick Gamble, Michelle Koch, Ana Kovačić):   U grlu nam cvate cvijeće, r. Eva Giolo 
"Nagradu dodjeljujemo filmu koji izražava mikro-agresije koje u našem društvo prolaze neopaženo, spajajući beskrajno ponavljanje kućanskih poslova i koreografirani dijalog kretnji i dječjih igara. Film zaglušujuće tišine i jezivog osjećaja nelagode. Čast nam je dodijeliti ovogodišnju Nagradu kritike filmu U grlu nam cvate svijeće Eve Giolo."

 Nagrada publike:   Tisuću i jedan pokušaj da budem ocean, r. Wang Yuyan

 Nagrada Green DCP za hrvatski film u programu:   Laci bježi u Mađarsku, r. David Gašo 
"Nagradu Green DCP dodijelili smo maštovitoj i duhovitoj priči o odrastanju i bijegu od konvencija, posebice onih filmskih. Riječ je o pastišu slapsticka i nadrealizma, koji nas je osvojio svojom opuštenošću, humorom i zaigranom pogledom na svijet – iz tog razloga Nagradu Green DCP ide filmu Laci bježi u Mađarsku Davida Gaše."

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Nslovna fotografija: David Gašo, Mary Helena Clark, Shaun Finneran i Sofía Petersen

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.