Preskoči na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završen 4. History Film Festival

Podjelom nagrada završio je 4. međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma History Film Festival, na kojem je u pet dana prikazan 21 film uz bogat popratni program. 

Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani srpskog redatelja Gorana Radovanovića pobjednik je ovogodišnjeg međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma History Film Festival koji se u Rijeci održavao od 8. do 12. rujna.

Makavejevski nadahnuta priča o poznatom slučaju iz 1971. godine, kada je film WR misterij organizma Dušana Makavejeva uzburkao onodobnu jugoslavensku političku i kulturnu scenu dobitnik je također i nagrade za najbolju produkciju.

Međunarodni žiri u sastavu Uri Borreda iz Izraela, Zoltan Siflis iz Mađarske, Shawn Rhodes iz Sjedinjenih Američkih Država i Danilo Šerbedžija iz Hrvatske nagradio je Sinišu Dragina za najbolji scenarij i režiju filma Šuma, Sabrinu Varani za najbolju kameru i nezavisni film Skrivene stranice, film TV Vojvodine i Aleksandra Reljića Unuk dobitnik je nagrade za najbolji TV dokumentarac, najboljom glazbom proglašen je rad Sandora Mestera za Tamas Barta – požuri mama te čeka kući, a najbolju su montažu odradile Fabienne Alvarez Giro i Isabelle Szumny u filmu Paris 1900 – grad svjetlosti.

Međunarodni žiri publike, koji je radio online, najboljim je filmom proglasio poljski Slučaj Johanne Langefeld.

Osim 21 filma u konkurenciji, History Film Festival imao je bogat popratni program posvećen stotoj obljetnici rođenja Federica Fellinija, izložbu posvećenu majstorima Zagrebačke škole crtanog filma i In Memoriam Vatroslavu Mimici, premijernu prezentaciju televizijskog serijala Fiume crno – crveno Rijeka Vanje Vinkovića, promociju monografije o Mileni Dravić i inkluzivno kino namjenjeno slijepim i gluhim osobama.

Naslovna fotografija: scena iz filma Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.