Preskoči na glavni sadržaj

Dodjeljene nagrade 6. Subversive Film Festivala

Jučer je završio filmski dio ovogodišnjeg Subversive Festivala, prilikom čega su dodijeljene nagrade u nekoliko kategorija. Slatki brod Danielea Vicarija osvojio je nagradu Wild Dreamer za najbolji dokumentarni film, Zemlja nade Siona Sonoa za najbolji igrani film, a Nagradu publike osvojio je Put Madrida Sylvaina Georgesa. Američki redatelj Oliver Stone primio je nagradu Wild Dreamer za životno djelo, koju mu je uručila ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić.

Sinoć je završen filmski dio ovogodišnjeg Subversive Festivala svečanom dodjelom nagrada u kinu Europa. Od ove godine Subversive Film Festival uveo je službeni natjecateljski program u konkurenciji igranog i dokumentarnog filma za koji se dodjeluje statua Wild Dreamer koja se dodjeljuje i za najbolji film po izboru publike te kao nagrada za životno djelo.

Žiri za dokumentarni film u sastavu: Dragan Jurak, Ankica Čakardić te Igor Bezinović dodijelio je nagradu za najbolji dokumentarac talijanskom filmu Slatki brod redatelja Danielea Vicarija. Slatki brod film je biblijskih prizora iz 8. kolovoza 1991. kada se trgovački brod s dvadeset tisuća albanskih imigranata pojavio pred talijanskom lukom Bari. U tih nekoliko kolovoških dana definirani su obrisi budućnosti: svi akteri suvremenih masovnih migracija i sva pitanja koja do danas ostaju bez odgovora - kako pitanja svih uzroka masovnog emigrantskog vala, tako i pitanje odnosa Zapada prema tom fenomenu. No ako ne konstruira teze i ne nudi jednoznačne odgovore Slatki brod nudi svjedočanstva svih aktera ovog egzodusa i iznad svega slike koje kazuju vlastitu priču.

U konkurenciji igranog filma Mima Simić, Hana Jušić i Mario Kozina za najbolji su izabrali rad velikog japanskog redatelja Siona Sonoa Zemlja nade o ljudskim sudbinama u nedavnoj nuklearnoj katastrofi. U obrazloženju žirija stoji: Baveći se PTSP-om nuklearne katastrofe, tehnološke hipertrofije koja se odražava na ljude, prirodu i ljudsku prirodu, Sonov film nas uspijeva uvući u neuroze i fobije svojih likova - pri čemu više nije jasno jesu li luđi oni ili društvo u kojem žive. Inzistirajući na simbolima, koliko i na ljudskim sudbinama, Sono skreće pozornost na stvaralački proces i na samo umjetničko djelo, koje jedino, uz žohare, ostaje imuno na kataklizmu.

Nagradu publike osvojio je francuski film Put Madrida (Svijetli plam) Sylvaina Georgea s prosječnom ocjenom 4.92. Riječ je o filmu o indignadosima koji su nedavno zauzeli ulice španjolskih gradova tražeći nužne društvene promjene ovoj državi zahvaćenoj ekonommskom krizom.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u govoru tijekom ceremonije dodjele nagrada, ali i službenog otvorenja konferencijskog dijela programa, višekratno je podvukla važnost ovakvog festivala koji kombinira umjetnička ostvarenja s raspravama društvenih aktivista, znanstvenika i običnih građana.

Na kraju svečane ceremonije američkom redatelju Oliveru Stoneu dodijeljena je nagrada za životno djelo za njegov filmski i društvrni rad. U svom govoru Oliver Stone je istaknuo važnost održavanja slobodarskog duha Istočne Europe koji je, kao što je prikazao u svojem novom serijalu Neispričana povijest Sjedinjenih Država, najzaslužniji za pobjedu nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Po završetku svečane dodjele nagrada Oliver Stone pridružio se britanskom povjesničaru Tariqu Aliju za okruglim stolom tijekom kojeg se razgovaralo o američkoj globalnoj dominaciji, ali i emancipatorskim borbama u Južnoj Americi.

Naslovna fotografija: Tariq Ali, Andrea Zlatar i Oliver Stone; fotograf Robert Crc

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.