Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade Vladimir Nazor 

U zagrebačkom muzeju Mimara dodijeljene su nagrade Vladimir Nazor. Najviša hrvatska državna priznanja u kulturi dodjeljuju se za životno djelo i za najbolja godišnja ostvarenja. Ministar kulture Berislav Šipuš je nagradu Vladimir Nazor za životno djelo u filmskoj umjetnosti uručio dramaturgu Ivi Štivičiću, koji je, ističe prosudbeno povjerenstvo majstor televizijskih i filmskih pisanih formi. Godišnja nagrada za ulogu u filmu Takva su pravila uručena je glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću. 

Ivo Štivičić, rođen 13. svibnja 1936. godine, hrvatski je dramaturg i scenarist. Studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na tadašnju zagrebačku televiziju došao je 1958. godine, a od 1992. do 1995. bio je urednik Dramskog programa HTV-a, potom je postao profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti. Adaptirao je i napisao brojne scenarije, a najpoznatiji je po dramskoj seriji Kuda idu divlje svinje. 

Emir Hadžihafizbegović, rođen 20. kolovoza 1961. godine u Tuzli, je kazališni, televizijski i filmski glumac. Diplomirao je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1986. godine. Od 1989. do 1992. radio je u Narodnom kazalištu u Tuzli, a 1996. pridružuje se ansamblu Narodnog kazališta u Sarajevu. U razdoblju od 1998. do 2005. godine radio je kao profesor glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Ostvario je više od 80 uloga u kazalištu, filmu i na televiziji, a za ulogu u filmu Takva su pravila u režiji Ognjena Sviličića osvojio je brojne nagrade kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. 

Osim iz područja filma, dodijeljene su nagrade i iz ostalih umjetničkih područja. Tako je ministar kulture Berislav Šipuš nagradu Vladimir Nazor za životno djelo uručio književniku Zvonimiru Majdaku, koji se kao 'autor velikoga broja žanrovskih romana i parodija uvrstio među najpopularnije prozaike', a godišnju nagradu za roman Svježe obojeno ministar je uručio književniku Josipu Mlakiću

Između ostalih, nagrade su uručene i glumici Mariji Kohn – i to za životno djelo iz područja kazališne umjetnosti, dok je za ulogu Olge u Čehovljevoj predstavi Tri sestre godišnja nagrada Vladimir Nazor uručena glumici Jeleni Miholjević, koja je 'doprla do najtananijihslojeva ljudske psihe'. 

Ministar kulture Berislav Šipuš istaknuo je prigodom dodjele nagrada Vladimir Nazor kako su ovogodišnji dobitnici dokazali da iza njihovih nagrada stoji iznimna posvećenost različitim oblicima istinske umjetničke ekspresije. 

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj. Nagrade se dodjeljuju kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Naslovne fotografije: Ivo Štivičić (fotografija je preuzeta s portala www.sbperiskop.net); Emir Hadžihafizbegović 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.