Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 6. VAFI-ja

U nedjelju prijepodne u palači Herzer u Varaždinu dodijeljene su nagrade 6. VAFI-ja, Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin, koji se održao od 21. do 26. travnja te prikazao 200 animiranih filmova u službenoj konkurenciji

Međunarodni žiri u sastavu:  Krešimir Zimonić, ilustrator i strip crtač, Gert Herman, urednik časopisa ECFA i Jacqueline Cosgrove, direktorica KidzFlicks film festivala, odlučio je u MINI kategoriji  (do 10 godina) statuu VAFI dodijeliti filmu U zemlji male buhe kojeg su radili mališani iz talijanske škole Don Minzoni. Film je nastao prema istoimenoj priči Beatrice Allemagne. "Ovaj film primio je nagradu jer smo osjetili da je došao iz dječjih srca. Nađen je savršen način da se pošalje univerzalna poruka 'svi možemo plesati zajedno', a stil je vrlo šarmantan, čist i ugodno naivan", objasnio je žiri. Četiri ravnopravne diplome, 2. mjesto, osvojili su hrvatski film Igrač rađen u čakovečkoj Školi animiranog filma (ŠAF), belgijski Rođak Bert,  grčki Dugo nas nije bilo i ruski Velika greška.

U kategoriji MIDI (11-14 godina)  statuu VAFI osvojio je film Fatao i ulica iz Burkine Faso. Priča o Fatau koji nakon obiteljske svađe bježi u veliki grad, ali tamo nije tako lako kako je zamislio, osvojila je žiri. "Ovaj film dao je glas mladima čiji se glasovi rijetko čuju. Cijenimo VAFI jer je imao hrabrosti pokazati nam priču koja je iskrena i utemeljena na stvarnom iskustvu", pojasnio je žiri. Diplome za drugo mjesto u ovoj kategoriji primila su dva hrvatska filma: Dječak koji je tražio sreću animatora iz Foto kino video kluba Zaprešić i Apokalipsa koju su radila djeca na 54. Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik, a priznanja su otišla i u Tajvan za film Moj djed je ronilac te u Poljsku za film Vrt žica.

U kategoriji MAXI (15-18 godina) statuu VAFI dobio je britanski film Žene radničke klase kojeg potpisuje grupa autora. Film je posveta štrajku rudara koji se desio 1984. godine, a prati ga i istoimena pjesma. "Ovo je bila posveta militantnosti i dokazi da stvaranje filmova gradi mostove među generacijama. Jedno poglavlje ne tako davne prošlosti oživljeno je na humoristički, ali istovremeno i način koji inspirira", objasnio je žiri. Četiri druge nagrade otišle su iranskom filmu Moje gnijezdo u oblacima Teherana autora Zeynaba Mohammedija, hororu Ha-ha you’re dead Ive Šobak i Morane Bunić iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA, talijanskom filmu Animacija ćelija te armenskom filmu Izniman mozak.

Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF Hrvatska dodijelili su belgijskom filmu Pahuljac i 7 patuljčica, dok su druge ravnopravne nagrade primili talijanski filmovi Stakleni i U zemlji male buhe, grčki Prekinuti krug, Fatao i ulica iz Burkine Faso te Z-z zmaj iz Foto kino video kluba Zaprešić.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.