Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 47. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

Javnim žiriranjem i dodjelom nagrada u nedjelju je završena 47. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac ove godine održala u Karlovcu od 13. do 15. studenog. U tri dana zaljubljenici u sedmu umjetnost imali su priliku pogledati 25 filmova u četiri revijske projekcije. 

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva je završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u Hrvatskoj, a njena posebnost je javno žiriranje prema pravilima UNICE – svjetske organizacije neprofesijskog filma. Ocjenjivački sud kojeg su činili vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, filmski redatelji Damir Čučić, Zdravko Mustać i Dario Lonjak te direktorica fotografije Dinka Radonić odlučili su nagraditi 12 autora.

Prve nagrade osvojili su dokumentarci Višak popušim sam Zorka Sirotića i Hrvatska djevica Sunčice Ane Veldić, oba iz Kinokluba Zagreb, igrani filmovi Milevin potiljak Nikice Zdunić i Streljana Lane Zaninović i Filipa Mojzeša, oba s Akademije dramske umjetnosti te dokumentarac 201410KU Vjekoslava Gašparovića, samostalnog autora iz Rovinja.

Drugom nagradom ovjenčani su animirani film Eho Antonije Begušić s Akademije likovnih umjetnosti, eksperimentalni filmovi The Tenant Sunčice Ane Veldić iz Kinokluba Zagreb i Film u filmu Petra Fradelića iz Kino kluba Split te igrani film NE pričamo o vama nego o djeci Luke Rukavine.

Treću nagradu osvojili su animirani film Vučje igre Jelene Oroz s Akademije likovnih umjetnosti i igrani film Šake Jasne Nanut s Akademije dramske umjetnosti, dok je specijalnu diplomu osvojio eksperimentalni film When nothing never happens Leone Kadijević, samostalne autorice iz Zagreba.

Nagrada publike, koja ove godine nosi ime Nikole Tesle, osvojio je Mark Modrić iz Kinokluba Zagreb za dokumentarac Communicatio, dok je plaketu UNICA-e ove godine primila Karmen Bardek iz filmske družine Mravec iz Koprivnice za izuzetan 20-godišnji rad s djecom u kontekstu filmske umjetnosti, te za promicanje važnosti medijske kulturi na području grada Koprivnice. 

Iduće, 48. izdanje Revije održat će se u gradu Varaždinu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.