Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 3. Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF

Proglašenjem pobjedničkih filmova u tri festivalske kategorije (animirani, igrani i dokumentarni film) završilo je 3. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF, održanog u Art-kinu Croatia u Rijeci od 13. do 15. listopada 2016. godine.

Festivalski žiri u svakoj kategoriji činila su po tri člana: filmski profesionalac iz Hrvatske, prošlogodišnji pobjednik kategorije te student riječkog Sveučilišta.  Žiri koji je odlučivao o pobjedničkom filmu u kategoriji animirani film – Jelena Oroz, Chintis Lundgren i Lucija Polonijo za pobjednika kategorije odabrao je film Zemlja Kauboja slovačkog redatelja Davida Stumpfa. "Svježi pristup vestern žanru, sjajan dizajn i zanimljivo režiran", objasnio je žiri. Također, žiri je podijelio i dva posebna priznanja dvama izraelskim filmovima - Aljaska čiju režiju potpisuju Or Drori i Yarin Kaplan te Zrcala u režiji Lee Dror i Yali Herbet

Žiri igranog filma u sastavu Dejan Durić, Anja Kavić i Sendi Bakotić, pobjedničkim filmom proglasio je  Ameriku poljske redateljice Aleksandre Terpińske, uz obrazloženje: "Izvrsno napisan i strukturiran scenarij, sigurna režija, odlična fotografija koja mračnim tonovima atmosferično ocrtava neuglednu i zaboravljenu provinciju te njezinu beznadnost, kao i uvjerljiva gluma dviju glumica upućuju na zaključak da je Amerika umjetnički cjelovito i zaokruženo djelo". Film Cvijeće hrvatske redateljice Judite Gamulin dobio je posebno priznanje žirija. 

Žiri dokumentarnog filma u sastavu Sabina Krešić, Stuart Edwards i Valentina Botica pobjedničkim su naslovom proglasili Gnijezdo slovačke redateljice Kristine Leidenfrostove. "Očaravajći i ponekad komični pogled na dinamiku odnosa starijeg bračnog para kojima su djeca sve u životu. Pažljivo i odmjereno pričanje priče koje žonglira osjećajima tuge i humorom istovremeno postižući prekrasno vizualno iskustvo kroz suptilnu kameru i pažljivo odmjereni ritam", naveo je žiri u obrazloženju odluke. Film Pogled zatvorenih očiju srpske redateljice Dore Filipović, u istoj kategoriji dobio je posebno priznanje žirija. 

Posebno priznanje selektorica i programskih urednica 3. STIFF-a, Sanje Marjanović i Maše Drndić, u kategoriji Domaćini dobio je film Zauvijek u režiji Monike Rusak, dok je nagradu publike uvjerljivo osvojio norveški dokumentarni film Albatros redatelja Sverrea Kvammea.

U tri dana festivala publika je mogla vidjeti ukupno 47 recentnih studentskih igranih, dokumentarnih i animiranih radova, koji su selektirani između filmova pristiglih iz preko 50 zemalja svijeta. Festival su organizirali Filmaktiv i Studentski kulturni centar (SKC), uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci. Više informacija o festivalu potražite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.