Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 25. Sarajevo Film Festivala

U Narodnom pozorištu u Sarajevu u četvrtak, 22. kolovoza, održana je ceremonija dodjele nagrada jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala, čime je okončan natjecateljski dio programa, a priznanje Srce Sarajeva za najbolji igrani film osvojio je Odvedi me na neko lijepo mjesto bosanskohercegovačke redateljice Ene Sendijarević.

U konkurenciji devet ostvarenja iz šire regije ovaj film nastao u nizozemsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji osvojio je žiri kojemu je predsjedavao švedski redatelj Ruben Östlund. Film Odvedi me na neko lijepo mjesto priča je o djevojci bosanskih korijena koja živi u Nizozemskoj i dolazi u domovinu svojih roditelja te se tamo suočava s izazovima nove sredine i odrastanja. 

Gruzijski film A onda smo plesali, redatelja Levana Akina, priznanje žirija je dobio nagradom za najboljeg glumca koja je dodijeljena Levanu Galbakhianiju. Najbolja glumica 25. SFF-a je Irini Jambonas koja je nastupila u bugarskom filmu U krug

Najboljim redateljem proglašen je Turčin Emin Alper za film Priča o tri sestre, a najbolji dokumentarac 25. SFF-a je azarbajdžanski film Kad su rasle japanske jabuke redatelja Hilala Bajdarova.

Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film među dvanaest ostvarenja dobila je Posljednja slika o ocu nastala u srpsko-hrvatsko-grčkoj koprodukciji (hrvatski koproducent filma je Danijel Pek iz Antitalenta) i u reži Stefana Đorđevića. Podsjetimo, Američka filmska akademija imenovala je Sarajevo Film Festival festivalom koji svoje pobjedničke filmove u kategorijama kratkometražnog filma kvalificira za prijavu za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti. 

U kategoriji studentskog filma najboljim je proglašen je Šerbet mladog srpskog redatelja Nikole Stojanovića

Nagradu publike za najbolji igrani film dobio je francuski naslov Lijepo doba (La Belle Epoque) redatelja Nicolasa Bedosa, najbolji dokumentarni film je makedonska Medena zemlja (Honeyland) redateljskog dvojca Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, dok je najbolja serija Senke nad Balkanom (Black Sun), nastala u bugarsko-francusko-njemačko-srpskoj koprodukciji, u režiji Dragana Bjelogrlića

Cjelovit popis svih nagrađenih naslova dostupan je na ovoj poveznici, a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Ove su godine Počasnim Srcima Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti nagrađeni: poljski redatelj Paweł Pawlikowski, francuska glumica Isabelle Huppert, meksički redatelj Alejandro González Iñárritu i britanski glumac Tim Roth.

Festival završava danas, 23. kolovoza, projekcijama nagrađenih filmova. 

Naslovne fotografije: dodjela nagrada; Tim Roth
(*fotografije su preuzete sa službene stranice SFF-a)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.