Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 25. izdanje Sarajevo Film Festivala

Na ovogodišnjem jubilarnom izdanju Sarajevo Film Festivala, koji se održava od 16. do 23. kolovoza, domaći naslovi i hrvatske manjinske produkcije prikazuju se u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, a neki od filmova u Sarajevu će imati i svoje svjetske premijere. Osim toga, hrvatski filmaši sudjeluju i na industrijskim dijelovima festivala. 

Na Festivalu će se prikazati rekordnih 270 filmova iz više od 50 zemalja svijeta. Uz mnogobrojne goste, među kojima su dobitnici Počasnog Srca Sarajeva – poljski redatelj Paweł Pawlikowski, francuska glumica Isabelle Huppert i meksički redatelj Alejandro González Iñárritu, jubilarni SFF obilježit će čak 68 svjetskih premijera, 12 međunarodnih i mnogobrojne regionalne.

Hrvatski filmovi na 25. SFF-u 

Festival u petak, 16. kolovoza, u 20.15 sati otvara svjetska premijera filma Sin bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović koji će biti prikazan u natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma. Film je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore. Hrvatska koproducentica je Zdenka Gold iz Spiritus movensa. 

U natjecateljski program dokumentarnog filma uvrštena su dva hrvatska naslova. Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Još jedan odlazak redateljice Renate Poljak (nastao u produkciji Udruge REA), kojem će prikazivanje na SFF-u biti međunarodna premijera i Da je meni ono što mi nije u režiji Višnje Skorin (produkciju potpisuju 3D2D Animatori) kojem će projekcija u Sarajevu ujedno biti svjetska premijera. 

Za najbolji kratkometražni film Sarajevo Film Festivala natječe se Tina Dubravke Turić (produkcija Zagreb film) te dvije manjinske koprodukcije: Posljednja slika o ocu redatelja Stefana Đorđevića (hrvatski koproducent filma je Danijel Pek iz Antitalenta) i animirani Prirodni odabir Alete Rajič. Glavni producent filma je Studio Neum iz Bosne i Hercegovine, a uz režiju Aleta Rajič potpisuje scenarij i animaciju. Zvuk i glazbu radio je Vjeran Šalamon, a hrvatski koproducent filma je Vinko Brešan (Zagreb film). 

U natjecateljskom programu studentskog filma prikazat će se kratkometražni film Groblje slonova Filipa Mojzeša kojem će to ujedno biti i svjetska premijera. Film nastaje u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a bavi se odnosom majke i sina. Osim ovog, svjetsku će premijeru imati i film Šihta u režiji Damira Markovine

Program BH film donosi debitantski dugometražni dokumentarni naslov Kuća Male Zvijezde u režiji Slađane Lučić, nastao u hrvatsko-bosanskoj koprodukciji. Film prati život Nudžejme Softić koja u dobi od 28 godina prvi put obuva tenisice za trčanje, a do 30. od neplivačice postaje prva Europljanka koja se na triatlonu Ironman natječe noseći hidžab. Priča je to o osobnom i profesionalnom putovanju mlade žene koja postaje pokretačka sila društvenih promjena u svojoj zajednici. Slađana Lučić potpisuje i scenarij, za kameru je bio zadužen Vjeran Hrpka, producentica je Tamara Babun, a film nastaje u produkciji kuće Wolfgang&Dolly i u koprodukciji s Al Jazeera Balkans. Osim ovog u istom se programu prikazuju i naslovi Moj dida je pao s Marsa redateljskog dvojca Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, Uliks: prva epizoda redatelja Dine Topolnjaka te manjinske koprodukcije Šavovi Miroslava Terzića i Lorem ipsum Filipa Lončarića

U sklopu programa U fokusu, koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine, prikazat će se nagrađivani film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske. Film je nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, a hrvatska koproducentica je Zdenka Gold (Spiritus Movens). 

Zagreb Film Festival (najbolje od Kockica) pak donosi pet kratkometražnih igranih naslova: Malo se sjećam tog dana Leona LučevaSovjetski psi Nikice ZdunićStepska lisica Andrije Mardešića, Tina & Sendy Hani Domazet i Bila soba Mladena Stanića

Sarajevo Film Festival donosi i projekcije na otvorenom gdje, u sklopu programa Summer Screen, publika gleda filmski program tematski baziran na glazbi i pop kulturi generalno. U program je uvršten i naslov Nebeska tema redatelja i scenarista Mladena Matičevića o velikanu regionalne glazbene scene Vladi Divljanu. Riječ je o dugometražnom dokumentarcu s elementima igranog filma, a kao sudionici se pojavljuju najznačajniji autori s prostora bivše Jugoslavije, koji su specijalno za tu prigodu snimili i u filmu izvode nove verzije pjesama Vlade Divljana. Film nastaje u srpsko-hrvatskoj koprodukciji, a u Sarajevu se gleda pod zvjezdanim nebom. 

Inače, žirijem Natjecateljskog programa igranog filma predsjedava švedski redatelj i scenarist Ruben Östlund, a o Srcu Sarajeva i drugim nagradama odlučivat će i direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu Bero Beyer, direktorica za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije u Netflixu Funa Maduka, glumica Jovana Stojiljković iz Srbije i redateljica Teona Strugar Mitevska iz Sjeverne Makedonije. 

Dokumentarne filmove ocjenjivat će žiri koji čine umjetnička direktorica Međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Nyonu Emilie Bujès iz Švicarske, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu Orwa Nyrabia iz Sirije i osnivač i direktor Factuma i ZagrebDoxa Nenad Puhovski iz Hrvatske.

Među članovima žirija Natjecateljskog programa studentskog filma najavljen je izraelski redatelj Nadav Lapid, dobitnik Zlatnog medvjeda 69. Berlinalea za film Sinonimi.

Više o ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala možete saznati na njegovoj službenoj stranici

CineLink, Talents Sarajevo i International Casting Directors Network masterclass

Filmski profesionalci iz Hrvatske sudjeluju i u industrijskom djelu Sarajevo Film Festivala. Tako će se četiri hrvatska projekta razvijati na CineLink programima (Pula Andreja KorovljevaSmrt djevojčice sa žigicama u režiji Gorana KulenovićaSavjetnica Višnje Skorin i serija Dom Darije Keršić), a šest hrvatskih filmašica i filmaša sudjelovat će u programu Talents Sarajevo (glumci Tara Thaller i Marko Braić, redateljica Sara Jurinčić, scenaristica Dora Šustić te producentice Tamara Babun i Tina Tišljar). 

Osim toga četiri domaća glumca sudjeluju i na radionici namijenjenoj mladim glumcima u usponu. Radionicu su organizirali International Casting Directors Network i Sarajevo Film Festival, a sudionici iz Hrvatske su glumice Judita Franković Brdar i Anja Matković te glumci Goran Marković i Marko Petrić.

Sve ostale detalje o CineLinku možete saznati na ovoj poveznici, a detalji o radionici dostupni su ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.