Preskoči na glavni sadržaj

Dodijeljena nagrada portala Dokumentarni.net

U zagrebačkom MM centru sinoć je održana svečana dodjela nagrade najboljem hrvatskom dokumentarnom filmu po izboru portala Dokumentarni.net. Nakon prošlogodišnjeg osvajača nagrade, Pere Kvesića za film Dum spiro spero (Factum, 2016.), jednoglasnom odlukom uredništva portala (Višnja Vukašinović, Iva Rosandić i Hrvoje Krstičević) najboljim domaćim dokumentarcem 2017. godine proglašeno je ostvarenje Borisa Poljaka, Oni samo dolaze i odlaze (Hrvatski filmski savez, 2016.). 

Poljak je za svoj opservacijski film o događajima na splitskoj plaži Bačvice, uz nagradu uredništva primio i nagradu glavnog urednika Hrvoja Krstičevića, dok su obje odluke obrazložene riječima: “Za dosljedno provedenu autorsku poetiku jedinstvenu po radikalnom fiksiranju stvarnost. Specifičnim senzibilitetom i originalnošću Boris Poljak profilira se kao jedan od samosvjesnijih autora naše dokumentarističke scene, pridajući jednaku pažnju temi kojom se zaokuplja, kao i razvoju vlastitog filmskog izraza.”

Nagrađeni autor obratio se okupljenima sljedećim riječima: “Ne snimam filmove da bih se svidio publici. Ovaj sam snimio ponajviše za sebe. Ne osjećam se kao tipični dokumentartist, više me zanima spoj eksperimetalnog i dokumentarnog. Drago mi je ipak da se film svidio ljudima, naravno da je lijepo dobiti priznanje ili nagradu za svoj rad”, rekao je između ostaloga Poljak, hvaleći usput hrvatsku dokumentarističku scenu te dometnuvši na kraju u šali kako mu je već dosta voajerske etikete, pa će njegov sljedeći film izgledati potpuno drugačije od trenutno zaključene Mediteranske trilogije.

Nakon projekcije nagrađenog filma, filmska kritičarka i moderatorica Višnja Vukašinović porazgovarala je na malom okruglom stolu s dokumentaristima čiji su filmovi obilježili domaću dokumentarističku sezonu: Goranom Devićem, Jadrankom Cicvarić Šiftar, Lidijom Špegar, Robertom Tomićem Zuberom, Viktorom Zahtilom i Borisom Poljakom.

Naslovna fotografija: Boris Poljak s nagradom

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.