Preskoči na glavni sadržaj

Dobitnici Nagrade Vladimir Vuković za filmsku kritiku u 2009. godini

Hrvatsko društvo filmskih kritičara na svojoj je nedavnoj skupštini izglasalo dobitnike ovogodišnjih Nagrada Vladimir Vuković za filmsku kritiku. 

Nagradu za filmsku kritiku u 2009. godini dobio je Tomislav Čegir, diplomu za novog kritičara Mario Slugan, a za životno djelo nagrađen je Petar Krelja.

U svojem obrazloženju HDFK ističe da je Tomislav Čegir, dugogodišnji ugledni filmski kritičar i kritičar stripa, godišnju nagradu posebno zaslužio, uz eseje u Hrvatskom filmskom ljetopisu, svojim tekstovima u knjizi Hrvatski filmski redatelji I, koju je HDFK objavio u jesen 2009. Mario Slugan istaknut je kao mladi kritičar zbog ambicioznih i analitičkih eseja o novim filmovima s kinorepertoara, tiskanima u Hrvatskom filmskom ljetopisu, a nagrada za životno djelo u filmskoj kritici uglednom filmskom redatelju i publicistu Petru Krelji dodijeljena je povodom njegove knjige Kao na filmu: ogledi 1965. - 2008, čiji su tekstovi istaknuti kao uzoran primjer filmske publicistike i esejistike.

HDFK je ove godine dodijelilo i povremenu Nagradu Vjekoslav Majcen za istraživanje i promoviranje hrvatske filmske baštine, i to Danielu Rafaeliću iz Hrvatske kinoteke za pronalazak nepoznatih filmova Oktavijana Miletića Kroatisches Bauernleben i Agram, die Hauptstadt Kroatiens, kao i doprinos pri objavi DVD-a restauriranih klasika Ne okreći se sine i Lisinski.

Nagrade će biti uručene dobitnicima na skorašnjem 19. izdanju Dana hrvatskog filma (6. - 11. travnja 2010.).


 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.