Preskoči na glavni sadržaj

Dnevniku Diane Budisavljević nagrada Oktavijan za najbolji dugometražni film 2019. godine

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je filmu Dnevnik Diane Budisavljević redateljice i scenaristice Dane Budisavljević svoju godišnju nagradu Oktavijan za najbolji dugometražni igrani film u 2019. godini.

"Zahvaljujem se Hrvatskom društvu filmskih kritičara na nagradi, zaista ju nisam očekivala. Ovo je filmu trinaesta nagrada. Pored zahvale kritičarima, mogu kolegama redateljima poručiti da ne bježe od povijesti i povijesnih tema jer u njima leže odlični scenariji", rekla je Dana Budisavljević u petak 17. siječnja, na dodjeli u Kulturnom centru Mesnička.

Dvadeset i jedan kritičar ocijenjivao je 14 filmova, a laureatu su dali prosječnu ocjenu 4,29. U obrazloženju stoji kako se radi o 'inovativnom i za hrvatske okvire iznimno vrijednom i važnom filmskom ostvarenju koji svjetlima projektora donosi zaboravljenu priču o ljudskosti i građanskoj hrabrosti u doba kada su životne niti bile nesmiljeno lako i bespoštedno kidane'. 

Dnevnik Diane Budisavljević je nastao u produkciji Hulahopa iz Zagreba te u suradnji sa slovenskom kućom December i srpskom This and That Productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES. Priča je to o zaboravljenoj heroini Drugog svjetskog rata, Austrijanki koja je živjela u Zagrebu mirnim građanskim životom. Nije htjela zatvoriti oči na strahote koje su se događale, pa je s prijateljima i suradnicima organizirala spašavanje na tisuće srpske djece iz ustaških logora.

Film je do sada osvojio 12 nagrada - nakon šest nagrada na Pulskom filmskom festivalu, među kojima je i Velika Zlatna Arena za najbolji film, nagrađen je, među ostalim, i u njemačkom Cottbusu, Beogradu i Zagrebu. Igrano-dokumentarni film Dane Budisavljević u domaćim je kinima pogledalo 26.642 gledatelja, što ga čini petim najgledanijim hrvatskim naslovom 2019. godine. 

Nagrada Oktavijan dodjeljuje se od 1992. godine, a posebnost ovogodišnje dodjele leži u činjenici kako je po prvi put organizirana izvan festivalskog konteksta. Najboljim kratkometražnim filmovima Oktavijani su bili dodjeljivani na Danima hrvatskog filma, a dugometražnim na Pulskom filmskom festivalu. Novost je i činjenica da su po prvi put sve ocjene kritičara objavljene, pa tako tablicu s naslovima filmova, imenima kritičara i prosječnim ocjenama možete pronaći u gornjem desnu kutu teksta

"Ova dodjela Oktavijana predstavlja jasan iskorak u pravcu suvremenih svjetskih trendova i logičnih odabira da se na početku nove kalendarske godine nagrađuju najbolji filmovi iz one prethodne. U procesu smo redefiniranja i povećanja aktivnosti Hrvatskoga društva filmskih kritičara i odluka o samostalnoj dodjeli nagrade Oktavijan možda je najistaknutiji moment no ne i jedini. Posla ima puno i vjerujem da ćemo uz potporu državnih institucija i kolegica i kolega s filmske scene isti i odraditi", rekao je Hrvoje Pukšec, predsjednik HDFK. 

Naslovne fotografije: dodjela nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara Dani Budisavljević za film Dnevnik Diane Budisavljević
(*autor fotografija je Samir Cerić Kovačević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.