Preskoči na glavni sadržaj

Dnevnik Diane Budisavljević nagrađen kao najbolji debitantski film u njemačkom Cottbusu

Film Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević nagrađen je na filmskom festivalu u njemačkom Cottbusu za najbolji debitantski film. Festival se održao od 5 do 10. studenog.

'Redateljica Dana Budisavljević uvjerljivo je i emotivno snažno ispričala priču o mračnom poglavlju iz povijesti svoje zemlje Hrvatske uspješno ujedinivši igrane scene i dokumentarni materijal. Suzdržano se koristi filmskim sredstvima uzdajući se u istinitost iskaza svjedoka. Glumačka ekipa omogućuje nam osjetiti vrijeme u kojem se hrabrost i ljudskost nisu podrazumijevali', riječi su žirija Filmskog festivala u Cottbusu kojim je obrazložena nagrada.

Njemačka premijera filma Dnevnik Diane Budisavljević održana je prošlog tjedna u Cottbusu, samo nekoliko dana nakon međunarodne premijere filma na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Antaliji Golden Orange. 

Nagrada je filmu stigla uoči beogradske premijere najavljene za danas, 11. studenoga, u Kombank dvorani u sklopu festivala Slobodna zona

Dnevnik Diane Budisavljević premijerno je prikazan ljetos na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio šest nagrada, među kojima i nagradu za najbolji hrvatski film. Nakon uspješne ljetne turneje i svečane zagrebačke premijere u KD Vatroslava Lisinskog, film se od 3. listopada redovno prikazuje u kinima širom Hrvatske u distribuciji tvrtke Hulahop, ujedno i producenta filma. Dosad ga je u Hrvatskoj pogledalo oko 30 000 ljudi, a i dalje igra u CineStar kinima te u ostalim kinima Kino mreže. Redovna kinodistribucija u Srbiji započinje 14. studenog i film će u distribuciji tvrtke Fame Solutions biti prikazan širom zemlje.

Osim Dnevnika, na ovogodišnjem 29. izdanju Cottbus Film Festivala prikazalo se još osam hrvatskih filmova u raznim sekcijama te dvije epizode serijala Betonski spavači. Uz to u sklopu koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus predstavo se dugometražni projekt Dubravke Turić, Tragovi

Naslovna fotografija: scena iz filma Dnevnik Diane Budisavljević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.