Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 29. Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu 

Na ovogodišnjem izdanju Cottbus Film Festivala prikazuje se devet hrvatskih filmova u raznim sekcijama te dvije epizode serijala Betonski spavači. Osim toga, u sklopu koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus predstavit će se dugometražni projekt Dubravke Turić, Tragovi. Festival koji je posvećen istočnoeuropskoj kinematografiji održava se od 5. do 10. studenog. 

Dugometražni igrani film Ognjena Sviličića Glas bit će prikazan u sklopu Natjecateljskog programa igranog filma 29. izdanja Festivala istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu, kao i dvije manjinske hrvatske koprodukcije: Reži redatelja Koste Đorđevića i scenarista Dragana Nikolića, koji je srpsko-hrvatska koprodukcija (hrvatski producent je Ivana Marinić Kragić, Marinis Media) te Agina kuća, debitantski dugometražni igrani film redateljice i scenaristice Lendite Zeqiraj za čiju je produkciju zadužena kuća n’Art Creative Studio s Kosova, a za koprodukciju kuće iz Francuske, Hrvatske i Albanije (hrvatski koproducent je Woof Films). 

U natjecateljskom programu posvećenom filmovima za mlade je dugometražni igrani film Sin Ines Tanović nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens), koji je bosanskohercegovački kandidat za nominaciju za nagradu Oscar. 

Hrvatski dugometražni filmovi Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine te Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević uvršteni su u sekciju Spectrum, posvećenoj 'provokativnim, radikalnim i iskrenim' filmovima. 

Moj dida je pao s Marsa Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića uvršten je u sekciju namijenjenu filmovima za djecu. 

U sklopu Cottbus Film Festivala, održat će se i fokus-program posvećen recentnoj crnogorskoj kinematografiji, a među odabranim naslovima je i hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film Grudi redateljice Marije Perović (hrvatska koproducentica je Sanja Šamanović, Mitropa). 

U sekciji imena Arhitektonska baština (Architectural Heritage) prikazat će se srednjometražni dokumentarni film Ivana Ramljaka, Dom boraca, kao i dvije epizode iz serijala Betonski spavači: Socijalizam susreće kapitalizam i Grad koji je bio premoderan. Scenarij za epizode potpisuju Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, a za HRT ih je producirala kuća Hulahop. 

Osim toga, na koprodukcijskom sajmu Connecting Cottbus, kroz pitching sekciju cocoPitch predstavit će se dugometražni projekt Tragovi redateljice i scenaristice Dubravke Turić i producentice Ire Cecić (Kinorama). Razvoj scenarija i proizvodnje projekta sufinancirao je Hrvatski audiovizualni centar. Na cocoPitchu ove godine sudjeluje 13 projekata iz 14 zemalja Istočne Europe, a popis svih projekata možete pogledati ovdje. Koprodukcijski sajam se u Cottbusu održava od 6. do 8. studenog.

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i drži se za jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. Na festivalu se dodjeljuje 18 nagrada, a više detalja pronađite na službenoj stranici Cottbus Film Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.