Preskoči na glavni sadržaj

Dizajner zvuka Hrvoje Petek i kostimografkinja Zorana Meić primljeni u članstvo EFA-e

Prilikom održavanja svečanosti dodjele nagrada Europske filmske akademije (European Film Awards), 10. prosinca u Wroclawu, Poljska (Europskoj prijestolnici kulture 2016.) u članstvo Akademije primljeni su i novi članovi, europski filmski djelatnici, među kojima se nalaze i dizajner zvuka / majstor tona Hrvoje Petek te kostimografkinja Zorana Meić. 

Poziv u članstvo EFA-e su ostvarili na temelju nominacija za nagrade Grčke filmske akademije (Hellenic Film Academy) za svoj rad filmu Trema (Interruption) redatelja Yorgosa Zoisa, nastalog u koprodukciji Pan Entertainmenta iz Grčke, EZ Filmsa iz Francuske i Nukleus filma iz Hrvatske, a uz potporu Grčkog filmskog centra, francuskog CNC-a, Hrvatskog audiovizualnog centra, francuskog Ministarstva vanjskih poslova (Ministère des Affaires Étrangères et du Développement) te Francuskog kulturnog instituta (Institut Français).

Film Trema imao je svoju svjetsku premijeru u rujnu 2015. godine na 72. venecijanskoj Mostri, nakon čega je prikazan i na cijenjenim međunarodnim filmskim festivalima poput onih u Torinu, Bombayu, Solunu, Kolkati, Goi, Palm Springsu, Istanbulu, Vilniusu... 

Hrvoje Petek završio je studij povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a posljednjih 12 godina radi kao majstor tona na brojnim igranim i dokumentarnim filmovima, TV serijama i reklamama, te kao oblikovatelj zvuka i kompozitor glazbe. Nagrađivani naslovi iz recentne produkcije za koje je snimao ton su Puni udar (Full Contact) Davida Verbeeka, Belladonna Dubravke Turić, Kokoška Une Gunjak, Goli Tihe K. Gudac, Kismet Nine Marie Paschalidou, Ciao Mama Gorana Odvorčića i Matije Klukovića te Odvajanje Nine Violić.

Zorana Meić je pak zaslužna za osmišljavanje kostima dugometražnih igranih filmova Puni udar Davida Verbeeka, Djeca jeseni Gorana Rukavine, Visoka modna napetost Filipa Šovagovića, Šuma summarum Ivana Gorana Viteza te kratkometražne filmove Poklon predsjednika Nixona i Životinjsko carstvo Igora Šeregija.

Petek i Meić su imali prilike surađivati i na dugometražnom igranom filmu Kada se moj otac pretvorio u grm (When My Father Became a Bush) redateljice Nicole Van Kilsdonk koji je premijerno prikazan na Toronto International Film Festivalu, a hrvatsku premijeru je imao na nedavno održanom 14. izdanju Zagreb Film Festivala.

Inače, Petek je prvi dizajner zvuka / majstor tona, a Meić prva kostimografkinja iz Hrvatske koji su primljeni u EFA-ino članstvo

Europska filmska akademija (European Film Academy - EFA) osnovana je 1988. godine, a prvi predsjednik bio je švedski redatelj Ingmar Bergman. Ona ujedinjuje više od 3.000 filmskih djelatnika, a kao vrhunac svojih aktivnosti svake godine organizira dodjelu Europskih filmskih nagrada kako bi slavila najbolje od europskog filma. 

Naslovne fotografije: Hrvoje Petek; Zorana Meić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.