Preskoči na glavni sadržaj

Digitalno restaurirani film Slike iz života udarnika Bate Čengića u programu Venice Classics 2023.

U ovogodišnjem programu Venice Classics Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, svjetsku premijeru doživjet će digitalno restaurirana verzija filma Slike iz života udarnika kultnog bosanskohercegovačkog redatelja Bahrudina Bate Čengića iz 1972. godine. Restauracija u rezoluciji 4K provedena je kao zajednički projekt Slovenske kinoteke, Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva, Filmskog centra Sarajevo i Austrijskog filmskog muzeja.

Sredstva za restauraciju filma Slike iz života udarnika osigurana su 2022. godine kroz program A Season of Classic Films Europskog udruženja filmskih arhiva (ACE), potpomognutog od strane Europske komisije s ciljem povezivanja kinotečnih ustanova različitih zemalja u očuvanju europske filmske baštine. Između više ponuđenih projekata, žiri u sastavu Sergej Loznica (redatelj), Jay Weissberg (direktor Festivala nijemog filma u Pordenoneu) i Claudia Tronnier (direktorica Odjela igranog filma kanala ARTE) sredstva je odlučio dodijeliti upravo restauraciji Slika iz života udarnika, a realizaciju projekta pomoglo je i Ministarstvo kulture Republike Slovenije.

35 mm negativ filma iz zbirke Hrvatske kinoteke digitaliziran je u laboratoriju L'Immagine Ritrovata u Bologni, pozitiv u Filmskom centru Sarajevo, a restauracija slike i zvuka provedena je ljubljanskim studijima Teleking i 001, pod stručnim nadzorom direktora fotografije Karpa Aćimovića Godine.

Film Slike iz života udarnika nadahnut je ideološkom figurom rudara udarnika, u prvim godinama poslijeratne Jugoslavije veličanih kao heroja izgradnje socijalističkog društva. U vrijeme premijere osuđivan od starne vladajućih struktura zbog satiričnog prikaza licemjerne komunističke manipulacije radnicima, film se u svom restauriranom izdanju otkriva kao zanemareni biser jugoslavenske kinematografije i jedan od stilskih i formalnih vrhunaca pokreta Crnog vala.

Program Venice Classics, koji je dio Međunarodnog filmskog festivala u Venciji, posvećen je nedavno restauriaranim filmskim klasicima, a broji 19 naslova u konkurenciji, i jedan izvan. Među selektiranim naslovima su i Egzorcist Williama Friedkina (1973.), Dani raja Terrencea Malicka (1978.) i Jednom iz ljubavi Francisa Ford Coppole (1981.).

Podjsetimo, 2021. godine, u program je uvršten digitalno restauriran film H-8... Nikole Tanhofera.

Osim filmskih klasika, Venice Classics nudi i izbor dokumentaraca čija je tema film i filmsko stvaralštvo.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji premijerno će se prikazati dugometražni igrani film makedonskog redatelja Gorana Stolevskog, Domaćinstvo za početnike (Housekeeping For Beginners), koji je nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Kinorama (producentica je Ankica Jurić Tilić). Osim toga, u sklopu paralalelnog programa Dani autora (Giornate degli Autori), predstavlja se kratkometražni igrani film Stane Antonete Alamat Kusijanović, kao dio inicijative Miu Miu Women's Tales. 

Međunarodni filmski festival u Veneciji se održava od 30. kolovoza do 9. rujna.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.