Preskoči na glavni sadržaj

Dan hrvatskog filma i glazbe u Bruxellesu

Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatski audiovizualni centar organiziraju Dan hrvatskog filma i glazbe u Bruxellesu u utorak 24. ožujka, povodom aktualnog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. 

Kako bi predstavili stanje i planove kreativnih industrija u Hrvatskoj, Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatski audiovizualni centar pripremili su program namijenjen hrvatskim i europskim zastupnicima u Europskom parlamentu, njihovim asistentima i ostalim djelatnicima europskih institucija.

Tako će u Europskom parlamentu HDS ZAMP upriličiti predstavljanje 'Hrvatska puna kreativnosti / Croatia Full of Creativity', koje će otvoriti Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju. Tom će prigodom hrvatski i strani novinari, kao i ostali zainteresirani, moći doznati podatke o snazi i potencijalu hrvatskih kreativnih industrija. Uz projekciju kratkog informativnog filma, organiziran je i okrugli stol na kojem će, uz zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnici glazbenih i filmskih udruga i institucija istaknuti svoje planove za bolju prepoznatljivost i dalji domet domaćeg talenta u europskim i svjetskim okvirima.

Rasprava će otvoriti pitanja kao što su primjena EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu ili transparentnost algoritama globalnih digitalnih servisa koji bi trebali ravnomjerno predstavljati i tzv. male repertoare iz zemalja poput Hrvatske, što danas nije slučaj.

Hrvatski audiovizualni centar isto će poslijepodne, uz suradnju s Europskom agencijom ravnatelja filmskih fondova i centara (European Film Agencies Directors - EFAD), u Cinéma Galeries – Galerie de la Reine upriličiti koktel druženje s članovima europskih institucija i stručnih audiovizualnih udruga te pripadnicima hrvatske dijaspore. Nakon druženja bit će prikazan brojnim nagradama ovjenčan dokumentarno-igrani film redateljice Dane Budisavljević, Dnevnik Diane Budisavljević, a zatim će Tamara Tatishvili iz European Women's Audiovisual Network moderirati kratki Q&A s redateljicom. 

Dnevnik Diane Budisavljević je nastao u produkciji Hulahopa iz Zagreba te u suradnji sa slovenskom kućom December i srpskom This and That Productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES. Priča je to o zaboravljenoj heroini Drugog svjetskog rata, Austrijanki koja je živjela u Zagrebu mirnim građanskim životom. Nije htjela zatvoriti oči pred strahotama koje su se događale te je s prijateljima i suradnicima organizirala spašavanje tisuća srpske djece iz logora.

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova Služba ZAMP, uz domaćinstvo zastupnika u EU Parlamentu, Karla Resslera, iste večeri priređuju svečani koncert Petra Graše u akustičnoj verziji. Koncert je posebno namijenjen svim hrvatskim djelatnicima pri institucijama EU i djelatnicima u predstavništvima RH pri Uniji.

 Raspored događanja:  

  • 15 – 16h: Predstavljanje KKI RH i okrugli stol 'Croatia Full of Creativity' / Europski parlament, dvorana ASP – 5E3, organizator HDS ZAMP
  • 18.30h: HAVC i EFAD, koktel druženje / Cinema Galeries – Galerie de la Reine 26
  • 19 – 20.30h: Akustični koncert Petra Graše / Europski parlament, organizator HDS ZAMP, domaćin MEP Karlo Ressler
  • 20h: Projekcija filma Dnevnik Diane Budisavljević / Cinema Galeries – Galerie de la Reine 26

Naslovna fotografija: scena iz filma Dnevnik Diane Budisavljević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.