Preskoči na glavni sadržaj

Dalibor Matanić dobitnik Nagrade Darko Bratina

Redatelj Dalibor Matanić dobitnik je ovogodišnje slovenske Nagrade Darko Bratina namijenjene autorima koji se zauzimaju za međukulturnu komunikaciju u širem prekograničnom prostoru i čija estetika obraća pažnju na povijesnu i društvenu sredinu u kojoj je nastala, objavili su slovenski organizatori festivala Kinoatelje. 

Nagrada je nazvana po Darku Bratini (1942.-1997.), osnivaču festivala Kinoatelje koji je djelovao u Sloveniji i rubnim dijelovima sjeveroistočne Italije, filmskom kritičaru koji je smatrao da je filmski i video medij najbolje sredstvo za razumijevanje društva, povijesti i kulture.

Ovogodišnji, 17. Kinoatelje održat će se od 22. do 29. studenoga, posvećen je Daliboru Mataniću i njegovoj filmografiji, a projekcije će se održavati u nekoliko slovenskih i talijanskih gradova.

Dodjela nagrade hrvatskom redatelju i razgovor s njim održat će se u Novoj Gorici, a u više gradova će se održati projekcije izabranih Matanićevih filmova; kratkometražni: Tulum, Suša i Mezanin iz omnibusa šest kratkih filmova s naslovom 6/6, dva dokumentarna kratka filma: Bag i Sretno, te izbor iz njegova dugometražnog opusa: filmska komedija Blagajnica hoće ići na more, te filmovi Kino Lika, Otac, Fine mrtve djevojke i višestruko nagrađivani Zvizdan

Nagradu Darko Bratina na prvom festivalu Kinoatelje održanom 1999. dobila je slovenska redateljica Maja Weiss za dokumentarni film Cesta bratstva i jedinstva, a lani ju je primio Villi Hermann, švicarski redatelj i producent. (Hina) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.