Preskoči na glavni sadržaj

Crveno osvojilo nagradu publike u Palm Springsu

Na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Palm Springsu, koji se održao od 20. do 26. lipnja, kratkometražni igrani film Tome Waszarowa Crveno osvojio je nagradu publike. Istoga dana osvojio je još jednu nagradu, također od strane publike, na rumunjskom festivalu Next u Bukureštu. Film je nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji.

Palm Springs International Film Festival dio je dugometražne inačice istoimenog festivala koji se tradicionalno održava u siječnju svake godine. Riječ je o kvalificirajućem festivalu za nagrade Oscar i BAFTA na koji se ove godine prijavilo preko 4.200 filmova. Nagradu publike Crveno je dobilo u konkurenciji od 325 odabranih filmova.

Također, producenti filma su nedavno potpisali ugovor s belgijskim tvrtkom Radiator Sales koja djeluje kao prodajni agent (sales agent) filma Crveno

Nakon što je u ožujku ove godine proglašen najboljim bugarskim kratkometražnim filmom 20. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, film je osvojio 15-ak nagrada na ukupno oko 35 festivala na kojem je dosad prikazan, od Hrvatske, Italije, Belgije, Francuske, UK-a, Sjedinjenih američkih država do Maroka, Španjolske i Njemačke.

Film Crveno (Na Červeno; Red Light) nastao je u produkciji Revo films iz Sofije. Riječ je o komediji koju autori opisuju kao 'film ceste koji zapne na prvom križanju'. 

Režiju potpisuje Toma Waszarow, scenaristi su Viktor Dessov i Toma Waszarow, a producenti su Anna Stoeva i Toma Waszarow. Hrvatski koproducent je Eclectica d.o.o. iz Zagreba. U filmu su sudjelovali hrvatski autori i filmski djelatnici: snimatelj tona Hrvoje Radnić, mikroman Darko Ćosić, montažer Vladimir Gojun, kolorist Tomislav Stojanović te hrvatski koproducent filma Ivan Kelava.

Na festivalu su prikazana još četiri hrvatska filma: animirane koprodukcije Ježeva kuća Eve Cvijanović (hrvatski korpoducent je Bonobostudio) i Manivald Chintis Lundgren (hrvatski koproducent je Jadranska animacija) te igrana koprodukcija Sretno, Orlo! Sare Kern nastala u korpodukciji hrvatske Kinorame. U program je uvršten i kretkometražni igrani film Kristine Kumrić Po čovika

Festival kratkometražnog filma u Palm Springsu ove godine prikazao je više od 300 filmova i dodijelio nagrade u 21 kategoriji. Potpun popis nagrada možete pogledati ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.