Preskoči na glavni sadržaj

Crnci nagrađeni na festivalu u Linzu glavnom nagradom

Sinoć je na austrijskom Međunarodnom filmskom festivalu Crossing Europe u Linzu, koji se održao od 20. do 25. travnja 2010, nagradom za najbolji film natjecateljskog programa i novčanom nagradom od 10.000 eura nagrađen dugometražni igrani film Zvonimira Jurića i Gorana Devića Crnci. Austrijskoj publici predstavili su se i autori filma.

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobio je švedski film Videocracy Erika Gandinija, a nagrada publike pripala je švicarsko-francuskom filmu Animal Heart redateljice Severine Cornamusaz. Festival u Linzu održava se od 2004. godine, a posvećen je suvremenoj europskoj autorskoj kinematografiji. Godišnje se u programu prikaže oko 130 dugometražnih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

Ratna drama Crnci nastali su prema scenariju Zvonimira Jurića i Gorana Devića, a glavne uloge tumače Ivo Gregurević, Rakan Rushaidat, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Nikša Butijer i Emir Hadžihafisbegović. Crncima je ovo do sada četvrta nagrada na međunarodnim festivalima, a osim u Linzu film je nagrađen na festivalima u Ljubljani, Beogradu i Cottbusu.

Hrvatsku kino premijeru film je imao u veljači 2010. godine, a uskoro će doživjeti i svoje DVD izdanje. Distributer filma je Continental film i video, a nastao je u produkciji zagrebačke Kinorame i u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.