Preskoči na glavni sadržaj

'Čije je što?': projekcije dokumentarnih filmova i radionica analize za mlađe od 25 godina

Udruga 90-60-90/ Platforma za suvremenu umjetetnost poziva mlađe od 25 godina da sudjeluju u programu koji se odvija 20. i 21. prosinca u sklopu projekta Umjetnost i kultura online - "Čije je što?". 

Program se sastoji od projekcija dokumentarnih filmova The Gig is Up - Prava cijena online poslova Shannon Walsh i Muzej revolucije Srđana Keče te online radionice Dine Pokrajac 20. prosinca od 17 do 19 i 21. prosinca od 19 do 20. Program se odvija u sklopu novog projekta pod nazivom Umjetnost i kultura online “Čije je što?”. Projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Projekt se sastoji od niza besplatnih radionica i diskusija s osam suvremenih likovnih umjetnika i jednim ciklusom dokumentarnog filma. Cilj projekta je približiti mladima suvremenu društveno angažiranu i novomedijsku umjetnost kojom će im se probuditi kritička svijest za društvene teme kojima se bave voditelji radionica. Sve aktivnosti uključuju participativan pristup kako bi se mladima što bolje približile metode i teme konceptualne i novomedijske suvremene umjetnosti te unaprijedile njihove intelektualne i kreativne vještine.

Cilj radionice Dine Pokrajac je približiti mladima umjetnost eksperimentalnih dokumentarnih filmova te ih potaknuti da problematiziraju prevladavajući koncept vlasništva u današnjem društvu kroz različite autorske poetike i filmske pristupe temi. Dokumentarni film jedna je od najprogresivnijih umjetničkih formi današnjice u kojoj se pomiču granice medija: u najboljim izdancima žanra dolazi do spajanja izražajnih mogućnosti umjetničkog filma i aktivističkog poleta te otvorenosti prema eksperimentiranju. U sklopu filmskog ciklusa vlasništvo se obrađuje kroz prizmu gentrifikacije i klimatskih promjena, privatizacije zdravstva, globalizacijskih mijena, neujednačenog urbanog razvoja i utopijske arhitekture.

Polaznici/e će u prvom dijelu radionice zajedno pogledati filmove, a zatim slijedi analiza filmova i moderirana rasprava. Voditeljica radionice je Dina Pokrajac, filmska kritičarka, voditeljica Dokukina KIC i umjetnička direktorica Subversive Film Festivala.

Program je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.