Preskoči na glavni sadržaj

Chris Robinson dobitnik je Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma 30. Animafesta

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijelit će Chrisu Robinsonu, jednom od najpoznatijih animacijskih kritičara i umjetničkom ravnatelju Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi. 

Kanadski  proučavatelj animacije Chris Robinson jedan je od stilski najorginalnijih i najprovokativnijh stručnjaka u povijesti ovog područja, a pročuo se jedinstvenom i eklektičnom časopisnom kolumnom Svodnik animacije (Animation Pimp), iz koje je nastala i istoimena knjiga (kolumna je kasnije preimenovana u Veselje i prijezir u animaciji / Cheer and Loathing in Animation).

Podjednako uspješno vladajući različitim metodama i stilovima kritičkog i znanstvenog pristupa, ovaj istraživač i popularizator animacije veoma upješno pokriva veoma širok raspon kanadskih i svjetskih tema u knjigama Estonska animacija: između genija i potpune nepismenosti (Estonian Animation: Between Genius and Utter Illiteracy, 2003); Neopjevani junaci animacije (Unsung Heroes of Animation, 2006); Kanadska animacija: u potrazi za mjestom za događanje (Canadian Animation: Looking for a Place to Happen, 2008); Balada o mršavku: u potrazi za Ryanom Larkinom (Ballad of a Thin Man: In Search of Ryan Larkin, 2008), Iskopani animatori (Animators Unearthed, 2010) i Japanska animacija: vrijeme iz uma (Japanese Animation: Time out of Mind, 2010), no i dalje ostaje jedan od najpoznatijih animacijskih kritičara i novinara, u tiskovinama i na internetu, pri čemu stalno otkriva nešto novo i daje svježa gledišta na kanonske teme. 

Uređuje i glasilo ASIFA-e, a uspješan je i kao umjetnički direktor Festivala animacije u Ottawi. Svestran i višestruko nadaren, Robinson se brzo prometnuo u jedan od najvažnijih glasova u proučavanju animacije, pa je ova nagrada zamišljena kao priznanje dosadašnjih postignuća. Poticaja na nova istraživanja Robinson očito ne treba, jer posjeduje iskonsku strast najvećih ljubitelja animiranog filma.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma bit će mu uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu 8. lipnja 2020. 

Naslovna fotografija: Chris Robinson
(*fotografija je preuzeta s portala www.awn.com)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.