Preskoči na glavni sadržaj

Četiri domaća kratkometražna filma na festivalu u Tangeru

Ovogodišnje izdanje Mediteranskog festivala kratkometražnog filma u Tangeru, koji se od 10. do 15. listopada održava u gradu Tanger u Maroku, u svom natjecateljskom programu prikazuje četiri domaća 'kratkiša'. Riječ je o filmovima Belladonna Dubravke Turić, Zvjerka Daine O. Pusić i Indonezija Darije Blažević, te manjinskoj koprodukciji Crveno bugarskog redatelja Tome Waszarowa. 

Nakon uspješne svjetske premijere u programu Horizonti na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2015. godine, gdje je osvojila nagradu za najbolji kratkometražni film, Belladonna je prikazana na više od 20 svjetskih festivala. Film govori o tri žene različite životne dobi koje se sreću u oftalmološkoj čekaonici. Režiju i scenarij potpisuje Dubravka Turić, a film je nastao u produkciji Spiritus Movensa.

Zvjerka je horor komedija nastala po scenariju i u režiji Daine O. Pusić, koja govori o stogodišnjakinji Nadi i njenoj 75-godišnjoj kći Veri. Vera brine se za svoju nijemu i nemoćnu, iako ponekad okrutnu, majku. Jedne večeri u Nadinu sobu uleti šišmiš i nađe utočište ispod njena kreveta, a prisutnost životinje postupno vraća starici izgubljenu snagu. Film je nastao u produkciji Slavica filma, od svjetske premijere na festivalu u Tellurideu 2015. godine osvojio je deset nagrada, a pobjedom na festivalu u Los Angelesu kvalificirao se za ostvarivanje nominacije za nagradu Oscar u kategoriji kratkog metra, kao i za nagradu Film Independent Spirit Awards koju najboljim nezavisnim filmovima dodjeljuje neprofitna umjetnička organizacija “Film Independent“.

Indonezija priča o mladoj majci koja se sama brine za sina nakon što je muž otputovao na dugotrajan službeni put. Kad joj netko provali u auto, ona upoznaje susretljivog policajca, koji jednog dana navrati na kavu. Režiju i scenarij potpisuje Darija Blažević, a film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti.

Manjinska koprodukcija Crveno u režiji Tome Warsarowa je komedija koja prati događaje kad se u malom provincijskom gradiću pokvari jedini semafor, a jedan savjesni vozač autobusa odbija voziti dok se ne upali zeleno svjetlo... Režiju potpisuje Toma Waszarow, a hrvatski koproducent je zagrebačka Eclectica. 

Spomenuti filmovi selektirani su s još četrdesetak naslova iz 18 mediteranskih zemalja. Više informacija o 14. Mediteranskom festivalu kratkometražnog filma u Tangeru potražite na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: Belladonna; Zvjerka; Indonezija; Crveno

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.