Preskoči na glavni sadržaj

Broju 55 osam Zlatnih Arena 

Akcijski ratni film Broj 55 Kristijana Milića, nastao u produkciji HRT-a, s osam osvojenih Zlatnih Arena – za film, režiju, scenarij, montažu, scenografiju, kostimografiju, masku i specijalne efekte – apsolutni je pobjednik 61. Pulskog filmskog festivala. Glumačke nagrade osvojili su Areta Ćurković za Happy Endings i Ivo Gregurević za Kosca, a najbolji kratkometražni film je Ko da to nisi ti Ivana Sikavice.

O nagradama Hrvatskog programa Pule po prvi je puta odlučivao žiri u međunarodnom sastavu: producentica Amra Bakšić Čamo, glumica Nataša Dorčić, montažerka Ivana Fumić, filmski kritičar Nick Holdsworth te redatelj i scenarist Antonio Nuić. Velika Zlatna Arena za najbolji film pripala je producentu Stanislavu Babiću i Hrvatskoj radioteleviziji za film Broj 55, koji je nastao prema istinitom događaju iz Domovinskog rata. Kristijan Milić dobitnik je Zlatne Arene za režiju Broja 55, Ivan Pavličić za scenarij, Veljko Segarić za montažu, Damir Gabelica za scenografiju, Vedrana Rapić za kostimografiju, Ana Bulajić Črček za masku te Branko Repalust i Kristijan Mršić za specijalne efekte.

Areta Ćurković nagrađena je za glavnu ulogu u filmu Happy Endings Darka Šuvaka, koji je prije tjedan dana svečano otvorio Pulu, dok je za sporednu ulogu, u istom filmu, nagrađena Anita Matić Delić. Arene za najbolje muške uloge pripale su filmu Kosac Ivi Gregureviću za glavnu, a Igoru Kovaču za sporednu ulogu. Kosac Zvonimira Jurića nagrađen je i za kameru, koju potpisuje Branko Linta.

Od ostalih filmova istaknuo se Zagreb Cappuccino Vanje Sviličić, kojem su pripale Zlatna Arena za glazbu – skladatelju Luki Zimi, te nagrada Breza za najbolje debitantsko postignuće – Danku Vučinoviću za kameru.

Nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnom programu dodijeljena je Koscu, dok je publika kao svog favorita odabrala Šegrta Hlapića Silvija Petranovića dodijelivši mu Zlatna vrata Pule. O kratkometražnoj konkurenciji Hrvatskog programa odlučivao je Žiri mladih filmofila, koji je najboljim proglasio film Ko da to nisi ti Ivana Sikavice.

Žiri Međunarodnog programa 61. Pule (Leo Barraclough, filmski kritičar; Fridrik Thor Fridriksson, redatelj, producent, glumac; Stanislav Tomić, redatelj) Zlatnu je Arenu dodijelio dansko-finsko-švedski film Betonska noć (Betoniyö) redateljice Pirjo Honkasalo.

Tijekom ovog tjedna objavljeni su i dobitnici dviju nezavisnih godišnjih nagrada koje se tradicionalno dodjeljuju u Puli – Društvo hrvatskih filmskih redatelja Mustafi Nadareviću dodijelilo je Nagradu Fabijan Šovagović za poseban glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji, dok je Hrvatski filmski savez Tomi Šimundži za eksperimentalni film Pinokio uručio Nagradu Vedran Šamanović za inovativni pristup kojim se šire granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.

Svečana dodjela Zlatnih Arena bit će večeras na ceremoniji zatvaranja festivala, a sve nagrade 61. Pule možete pronaći na službenim stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.