Preskoči na glavni sadržaj

Božić sa Stricem u Kinoteci: Andrija Mardešić i David Kapac biraju najluđe božićne filmove

Andrija Mardešić i David Kapac, autori filma Stric, za Kinoteku su složili program božićnih filmova "Zimske priče: Božić sa stricem", kojim će između 15. i 30. prosinca pokazati raspon onoga što božićni film može biti.

Na repertoaru Kinoteke trenutačno se prikazuje Stric, priča o obitelji koja nastoji prirediti savršenu božićnu večeru za svog rođaka iz Njemačke. Situacija je to u kojoj se mnogi mogu prepoznati, a u viziji redatelja i scenarista Andrije Mardešića i Davida Kapca dobiva dijaboločni zaokret. Kritika i publika složni su u mišljenju da se radi o jednom od najoriginalijih hrvatskih filmova.

Kinoteka je, stoga, selekciju novog izdanja "Zimskih priča", redovnog ciklusa filmova inspiriranih zimom, odlučila prepustiti "filmskim stričevima" Mardešiću i Kapcu. Krenuvši od pitanja "koji bi film Stric gledao s obitelji nakon božićne večere", autorski je dvojac sastavio eklektičan izbor radova u kojima blagdanski dekor nije tek povod za bijeg od stvarnosti.

"Filmovi koji ne nose etiketu božićni, a smješteni su u zimski setting, mogu evocirati emocije koje često nisu povezane s blagdanskim eskapizmom mainstream filmovima," navode autori. "Zato naš izbor uključuje filmove koji na razne načine evociraju Božić, a nisu u klasičnom smislu božićni."

Program otvara Djed Mraz je smeće, kultna francuska komedija redatelja Jean-Mariea Poiréa. Riječ je o filmu anarhičnog, često i grotesknog humora u najboljoj tradiciji francuskih farsi, koja ujedno funkcionira i kao kritika društvenog otuđenja, čije su posljedice najizraženije upravo za vrijeme blagdana.

Ostatak selekcije prilično je eklektičan i uključuje stilski i žanrovski različite naslove, u rasponu od recentnih do baštinskih naslova, holivudskih i nezavisnih filmova, komercijalnih uspješnica i arta. U istome nizu mogu se pogledati komedije kao što su Tangerine Seana Bakera i Najluđi Božić Jeremiaha S. Chechika, revizionistički žanrovski klasici kao što su McCabe i gospođa Miller Roberta Altmana i Oči širom zatvorene Stanleyja Kubricka te recenti filmovi poput Zelenog viteza, fantastične pustolovne Davida Loweryja. Božić u Kinoteci publika može provesti i s gothamskim zlikovcima Ženom-mačkom i Pingvinom u Batman se vraća Tima Burtona te antijunacima horor-komedije Dan zvijeri kultnog španjolskog autora Alexa de la Iglesije, a gledatelji željni filozofije i tankoćutnih rasprava provest će Moju noć s Maud i Éricom Rohmerom.

"Savršeni božićni film je u oku promatrača, zato i ne postoji, kao ni Stričev Božić," zaključuju Mardešić i Kapac, "Sve to pokazuje da filmski božićni menu ne mora i ne smije uvijek biti isti, ali postoje filmovi koji ne moraju biti božićni da bi bili savršeni za provesti božićne blagdane u Kinoteci."

Program Zimske priče: Božić sa stricem održat će se između 15. i 30. prosinca u Kinoteci. Više informacija o programu potražite na službenoj stranici kina.

Podsjećamo, dugometražni igrani prvijenac Andrije Mardešića i Davida Kapca, Stric, možete pogledati u kinima diljem zemlje!

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.