Preskoči na glavni sadržaj

Stric od 1. prosinca u kinima diljem zemlje

Dugometražni igrani prvijenac Andrije Mardešića i Davida Kapca, koji nastaje u produkciji kuće Eclectica, u domaća kina stiže 1. prosinca. 

Prije početka kinodistribucije, film Stric premijerno se prikazao u Rijeci u Art kinu Croatia, u ponedjeljak, 28. studenoga, potom u Splitu u kinu Kinoteka Zlatna vrata u utorak, 29. studenoga, dok će se zagrebačka premijera filma održati u srijedu, 30. studenoga u kinu Kinoteka. Premijerama nazoči ekipa filma predvođena autorima i glumačkom postavom.

Stric je film začudne atmosfere u kojem Božić služi kao Stričeva fiksacija za rekreiranje idealnog obiteljskog slavlja. Naime, Obitelj krajem 80-ih godina čeka omiljenog Strica koji za blagdane stiže iz Njemačke. Po dolasku Stric dijeli poklone i slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. No obiteljsku idilu uskoro prekida zvuk pametnog telefona i postaje jasno da ništa nije kako se čini i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.  

Stric je dosad ostvario sjajan međunarodni prijem – na festivalima diljem svijeta nagrađen je s trinaest priznanja, uključujući posebno priznanje iz festivala u Karlovim Varima, dvije Zlatne Arene na Pulskom filmskom festivalu - za scenarij i za kostimografiju te Grand Prix na festivalu u Braunschweigu. 

"Stric je dekonstrukcija onoga što obitelj obično proživljava tijekom blagdana. Od djetinjstva nas uče da su blagdani vrijeme kad obitelj mora biti radosna i na okupu. Možda se baš zbog toga takva svečana okupljanja doimaju namještenim i dobro uvježbanim predstavama koje se raspadaju i pretvaraju u kaos čim netko ne drži i do najmanjih običaja. Božić će biti 'sretan' samo se ako se odglume svi elementi predstave, a izbjegnu negativne emocije i neugodne situacije," pojašnjavaju dodatno širi kontekst filma autori Andrija Mardešić i David Kapac.

Film nastaje u produkciji kuće Eclectica u suradnji sa Sense Production iz Beograda. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić, dok je koproducent Milan Stojanović. Distributer filma je Kino Mediteran.

Osim Strica, hrvatska kinopublika ovih mjeseci ima priliku pogledati čak devet domaćih dugometražnih filmova. Na tu impozantnu brojku ukazuje i HAVC-ova kampanja, Otkrij naš novi film, kojoj je cilj približiti te naslove publici te ih potaknuti da istraže bogatstvo domaće produkcije u kinodvoranama. Sve o kampanji možete pročitati OVDJE.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.