Preskoči na glavni sadržaj

Bol Ivana Faktora u natjecanju 70. Oberhausena

Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora, koji je preminuo u studenom prošle godine, dio je službenog natjecateljskog programa 70. izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u njemačkom Oberhausenu. 

Jubilarno izdanje festivala s najstarijim natjecanjem kratkometražnog filma u svijetu, u Oberhausenu se održava od 1. do 6. svibnja, a u sklopu natjecateljskih programa posjetiteljima predstavlja 117 filmova iz 36 zemalja. Među njima je i hrvatski kratkometražni film, dokumentarno-eksperimentalni Bol Ivana Faktora, koji će se prikazati u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa

Bol je svjetsku premijeru imao početkom ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu.

Nakon postavljene dijagnoze i prvotnog straha od njezinog razvoja, Ivan Faktor odlučio je vlastito stanje s Parkinsonovom bolešću vizualizirati kamerom na mobitelu. Nakon 50 godina filmskog stvaralaštva, njegova strast prema umjetnosti i životu još uvijek je tu. Snima sebe, svoju ženu, dvorište, ulicu, atelje, a prije svega svjetlosne atrakcije u svojoj kući. Faktor bilježi svakodnevicu, ali remeti dnevnu strukturu intervenirajući u stvarnost pomoću svjetlosnih atrakcija ili optičkih prepreka poput vlastitih drhtavih prstiju. Intervencijama u dokumentarne situacije stvara iznenađujući unutarnji svijet umjetnika zatočenog u prostoru. 

Faktor je film režirao, snimio i za njega napisao scenarij. Zvuk i sliku montirao je Damir Čučić. Asistentica na montaži bila je Marta Bregeš, a asistent snimatelja Aleksandar Muharemović. Na obradi slike radio je Marinko Marinkić, a na dizajnu i miksu zvuka Krešimir Šušljek. Producentica filma je Jelena Duh, a film je realiziran pod okriljem kuće "Sve gore i gore". 

Cjeloviti program Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu bit će objavljen narednih tjedana. Više detalja možete saznati na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.