Preskoči na glavni sadržaj

Bog postoji, njeno ime je Petrunija i Šavovi u utrci za 'europskog Oscara'

Europska filmska akademija (EFA) objavila je naslove 46 najboljih europskih dugometražnih igranih filmova koji su ušli u selekcijski izbor za 'europskog Oscara' među kojima su i nagrađivane manjinske hrvatske koprodukcije Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske i Šavovi srpskog redatelja Miroslava Terzića.

Oba filma su s hrvatske strane nastala u (ko)produkciji Spiritus movensa producentice Zdenke Gold, a premijerno su prikazana na Berlinaleu, u službenoj konkurenciji, tj. programu Panorama.

Bogatu raznolikost europske kinematografije ilustrira i činjenica da selektirani filmovi stižu iz 31 europske zemlje, a iz njih 20 (zemalja koje broje naviše članica i članova EFA-e) izglasan je po jedan film koji je direktno ušao na listu. 

Narednih mjeseci 3 600 članova EFA-e suzit će izbor od 46 filmova i glasati za nominacije za EU Oscare koje će biti objavljene 9. studenog na Europskom filmskom festivalu u Sevilli. Dodjela EU Oscara je, pak, tempirana za 7. prosinca u Berlinu.

Dugometražni igrani film Bog Postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske nastao je u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji. Radnja filma se odvija u gradu Štipu u istočnoj Makedoniji gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ koji izranjaju stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem je zaronila i Petrunija te ga uspijeva ugrabiti prije drugih, što razbjesni njene suparnike.

Dugometražni igrani film Šavovi Miroslava Terzića, nastao je u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji. Film, za koji je odjavnu pjesmu otpjevala Gabi Novak, se bavi temom tek rođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, prema svjedočenju stotina roditelja, proglašavane mrtvima, a zapravo prodavane na usvajanje. 

EFA je jučer, u utorak 27. kolovoza, objavila listu 12 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja, među kojima ove godine nema domaćih naslova.

Sve dodatne informacije i kompletnu selekcijsku listu pronađite na službenim stranicama EFA–e.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Bog postoji, njeno ime je Petrunija i Šavovi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.