Preskoči na glavni sadržaj

Betonska utopija: Fokus na hrvatsku arhitekturu i film

Između 27. travnja i 3. svibnja belgijska publika moći će pogledati seriju Betonski spavači (prod. Hulahop i HRT) te Kuću na pijesku redatelja Ivana Martinca, koji će u sklopu programa "Betonska utopija" biti dostupni za streaming na stranicama renomiranog Umjetničkog centra BOZAR u Bruxellesu.

Program "Betonska utopija" osmišljen je tako da kroz dijalog prošlosti i sadašnjosti, optimizma i sumnje te utopije i stvarnosti ponudi uvid u povijest hrvatskog društva i umjetnosti. Središnje mjesto programa predstavljaju Betonski spavači, hvaljena televizijska dokumentarna serija koja istražuje arhitektonska remek-djela i ambiciozne urbanističke projekte iz razdoblja socijalizma te njihovo nasljeđe. Program uključuje četiri epizode iz dviju sezona Betonskih spavača, točnije one posvećene Jadranskoj magistrali, Splitu III, Zagrebačkom velesajmu te kulturnim, umjetničkim i radničkim centrima.

Betonski spavači nastali su u koprodukciji kuće Hulahop i Hrvatske radiotelevizije, a autori su joj Saša Ban (redatelj, scenarist), Miljenka Čogelja (producentica), Maroje Mrduljaš (voditelj, scenarist) i Nevenka Sablić (scenaristica).

Program uključuje i Kuću na pijesku, egzistencijalistički mystery o čovjeku koji istražuje iznenadno samoubojstvo svoga prijatelja. Riječ je o remek-djelu kasnog modernizma te jedinom dugometražnom filmu Ivana Martinca, režijski nadahnutom arhitekturom i atmosferom Splita. U programu će biti dostupna nedavna digitalna restauracija filma, kojoj će ovo biti međunarodna premijera. Projekt digitalizacije i restauracije vodio je Kino klub Split u suradnji s Ivanom Vukovićem, KLIK Filmom, Hrvatskim državnim arhivom i Hrvatskim filmskim savezom. 

Program "Betonska utopija" dio je kulturnih događanja u sklopu Predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, nastao u suorganizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture RH i Umjetničkog centra BOZAR u Bruxellesu.

Program će biti dostupan na stranici BOZAR-a između 27. travanja i 3. svibnja 2020., a pristup mu je ograničen na područje Belgije.

Više informacija potražite na službenoj stranici BOZAR-a

Naslovne fotografije: vizual manifestacije; scene iz Betonskih spavača i Kuće na pijesku

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.