Preskoči na glavni sadržaj

Besplatno reizdanje Turkovićevih Filmskih opredjeljenja

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige novo besplatno reizdanje: zbirku eseja Filmska opredjeljenja poznatog filmskog kritičara i teoretičara, ovogodišnjeg dobitnika Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, Hrvoja Turkovića. 

Knjigu je u tiskanom obliku 1985. godine objavio CeKaDe, a u njoj sabrani eseji većinom su pregledne naravi: nastali su iz potrebe da se snađe u suvremenim filmskim prilikama, te se stoga bave općim obilježjima vrlo velikog broja filmova – dakle, razdobljima, strujama, filmskim disciplinama i žanrovima, a tek ponegdje, kao ilustracijama općih tvrdnji, karakteristikama filmova jednog redatelja. Turković u svojim esejima pristupa filmu u prvom redu kao epistemološkom sredstvu u kojemu se, i pomoću kojega se, gradi osobna i društvena slika o svijetu.

DPKM u 2012. planira objaviti još dva nova besplatna naslova – knjige filmskog kritičara i teoretičara Hrvoja Turkovića koje već godinama nisu dostupne u tiskanom obliku: Strukturalizam, semiotika, metafilmologija i Razumijevanje filma.

Zbirka eseja Filmska opredjeljenja može se pronaći na ovom linku.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.