Preskoči na glavni sadržaj

Besplatna predavanja i filmske projekcije u Zlatnim vratima u Splitu

Renomirana međunarodna radionica posvećena razvoju dokumentarnih filmova Ex Oriente Film  održat će se od 27. lipnja do 2. srpnja u Splitu. Tijekom programa, niz međunarodno priznatih redatelja, producenata, dramaturga, montažera, snimatelja, predstavnika festivala, stručnjaka za marketing i distribuciju te međunarodne koprodukcije, savjetovat će polaznike kako bi što kvalitetnije pripremili, snimili i distribuirali svoje dokumentarne filmove, a dio programa bit će otvoren za javnost.

Tako će se u Zlatnim vratima od 28. lipnja do 1. srpnja održati masterclassovi filmskih stručnjaka Nenada Puhovskog koji će govoriti o autobiografskim dokumentarcima i drugim trendovima dokumentarnog filma, nagrađivana vizualna umjetnica Kateřina Šedá održat će predavanje zanimljiva naziva "Sve je savršeno", Želimir Žilnik predstavit će dokumentarno-igranu formu onakvu kakvu on sam koristi, a svoje filmsko znanje i iskustvo će u svom masterclassu podijeliti i poznata škotska redateljica Emma Davie. Producentica Vanja Jambrović govorit će o manjinskim koprodukcijama s Hrvatskom u dokumentarnom filmu, dok će producentica Christine Camdessus i nekadašnji producent nacionalne finske TV kuće YLE, Iikka Vehkalahti, održati masterclass na temu uloge javnih medijskih servisa u dokumentarnom filmu. Redatelj Peter Mettler će u svom predavanju naglasak staviti na važnost improvizacije i instinkta u dokumentarnom filmu, a Alen Munitić i Vanja Jambrović predstavit će dobro poznati projekt oživljavanja kina u Dalmaciji – Kino Mediteran.

Osim brojnih predavanja, svakodnevno će biti održane i projekcije dokumentarnih filmova – Destinacija Serbistan Želimira Žilnika, doku-drama o životima ilegalnih migranata i tražitelja azila koji su smješteni u izbjegličkim centrima u Srbiji, duhoviti višestruko nagrađivani dokumentarac Češki san Filipa Remude i Víta Klusáka, Peter Mettlerov filmski upliv u transcendentno Gambling, Gods and LSD te poetični dokumentarac Ivana Ramljaka o izgubljenoj kulturi odlaska u kino u malim mjestima na hrvatskim otocima Kino Otok.

Jedan od izabranih projekata koji će se razvijati u sklopu radionice je i dokumentarni film Zaljev redatelja Brune Pavića i producenta Ivana Perića, koji se bavi ekološkim problemima kaštelanskog zaljeva. 

Radionica je organizirana u suradnji Institute of Documentary Film Prag s produkcijskom kućom Hulahop iz Zagreba i Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata. Svi navedeni programi održavaju se na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan. Sve informacije o rasporedu i programima možete pronaći na web stranici Institute for Documentary Film Prag te FB stranici produkcijske kuće HULAHOP

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.